Gå til sidens hovedinnhold

2019 kommer til å gå inn i bilhistorien som et veldig spesielt år

Artikkelen er over 1 år gammel

Tesla Model 3 satt konkurrentene i skammekroken.

(Nettavisen): Rykende ferske tall fra Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV) viser at 2019 med stor sannsynlighet kommer til å gå inn i historiebøkene som året der elbilene gjorde sitt definitive gjennombrudd. 42,3 prosent av de solgte bilene var elbiler.

For andre gang i nyere historie ble ikke VW Golf Norges mest solgte bil, men ble i stedet dyttet ned fra førsteplassen av en ren elbil. I 2018 var det Nissan Leaf som ble størst.

150 prosent

I 2019 var det smått utrolige 15.683 Tesla Model 3-salg, som gjør modellen til årets desidert mest solgte bil. Den store majoriteten av salget er Long Range-utgaven.

Det er bare VW Boble som én gang i historien har hatt høyere salgstall i løpet av et år.

Tesla som merke kan notere seg seg en salgsøkning år-for-år på nesten 150 prosent.

Salgssuksessen har neppe kommet som noen overraskelse på noen. Da Nettavisen testet bilen ved lansering omtalte vi den som Norges beste bilkjøp, og bilen har langt på vei gjort at bilkjøpere i år har måttet forsvare hvorfor man skulle velge noe annet. Den ble derfor av flere kåret til årets bil.

Kjemper med de store

Den enorme suksessen gjorde også at Tesla også kjempen om posisjonen som Norges største bilmerke i 2019 - men klarte uansett det nærmest utrolige å presse seg forbi Toyota inn på 2. plassen.

VW er fortsatt Norges mest solgte bilmerker, men avstanden ned til Tesla er nok betydelig mindre enn de er komfortable med. 18.949 nye VW, 18.798 nye Teslaer.

Selskapet setter nå all sin lit til at den nye elbilen ID.3 vil ta av i 2020.

Fjorårets bestselger Nissan Leaf ble tatt på senga av Teslas «folkebil», og måtte se salget sitt mer enn halvert - selv om en utgave med større batteripakke ble lansert.

Les også

Oslo Fashion Outlet har utvidet etter enorm pågang

7 av topp 10 var elbiler

Salgstallene viser at det er elbil for alle pengene nå. Av de 10 mest solgte bilmodellene i fjor, var hele 8 elbiler. De to modellene som ikke er rene elbiler, er hybrider.

 • Tesla Model 3 (el)
 • VW Golf (primært el)
 • Nissan Leaf (el)
 • Mitsubishi Outlander (plug-in)
 • Audi e-Tron (el)
 • Mitsubishi Outlander (plug-in)
 • Toyota RAV4 (hybrid)
 • BMW i3 (el)
 • Hyundai Kona (primært el)
 • Hyundai Ioniq (primært el)
 • Skoda Octavia

Listen viser at leveringssituasjonen for elbiler ikke er i nærheten av å være så anstrengt som den har vært tidligere.

Les også

Har purret på kommunen i ni måneder uten å få svar

Mistet 10. plassen

Det er ellers verdt å merke seg at Audi presset seg inn på 4. plass over de mest solgte bilene i Norge med sin store SUV e-Tron. Den enorme suksessen gjorde at Audi igjen kom seg inn på topp 10-listen over de mest solgte bilmerkene.

Jaguar mistet forøvrig 10. plassen på oppløpet, og endte på den sure 11. plassen.

Totalt ble det solgt 142.381 personbiler i Norge i 2019, noe som er ned nesten fire prosent fra året før.

Gjenomsnittlig CO2-utslipp for nye biler ble i 2019 60 gram - 25 gram lavere enn det som var det politiske målet for 2020. 2020-målet ble nådd hele 4 år før tiden.

Kommentarer til denne saken