Klikk her for å følge Vestby Avis på Facebook!
Klikk her for å følge Vestby Avis på Twitter!

Den kristne riksavisa Vårt Land har aktualisert valgmulighetene som finnes nå og at flere velger vekk det tradisjonelle gjennom flere artikler. Kommunens lokale prest, Frode Granerud, synes det er bra med flere valg.

– Nå får vi noe å konkurrere med. Enkelte begravelsesbyrå tilbyr etter hvert sine egne seremonier og Human-Etisk Forbund har vært et alternativ lenge. Og det er bra, påpeker Granerud. Han støtter tanken om begravelsesbyråenes seremonier uten bistand fra noe trossamfunn.

– Kirkens «monopol» er forbi, det gjelder både fødsel, konfirmasjon, vielse og gravferd. Vi i kirken er gode på dette, men ikke alle synes det er naturlig å bruke oss og de skal få slippe.

Nettbruk

Granerud forklarer at Human-Etisk Forbund har hatt alternativer i flere år allerede.

– Andre tilbud er etter min mening helt ok, slik skal det være i et mangfoldig samfunn.

Av endringer han selv har vært på er blant annet påmelding av konfirmanter via nettet.

– Jeg regner med at dåps- og bryllupsseremonier etter hvert blir bestilt på nett. Det vil gjøre det enklere for brukerne.

Granerud er likevel opptatt av det kirkelige fellesskapet og ønsker ikke at utvidet nettbruk skal gå på bekostning av det.

– Vi skal beholde det personlige møtet, understreker han.

Presten kom til Vestby for to år siden og har allerede markert seg med å ta historien om «Ringenes Herre» inn i kirken.

– Jeg er åpen for slikt, også for det aller meste av musikk. Det bør kirken ha rom for. Alle typer musikk er greit så lenge teksten ikke kolliderer med det kirken står for, sier han.

Folk bestemmer

Som sagt er det den kristne riksavisen Vårt Land som har satt dette på dagsorden og skriver i en større artikkel at man nå «Åpner for jazz- og heavy metalbegravelser».

– Stadig flere ønsker å ha livssynsnøytrale begravelser. Vi åpner for å bruke populær musikk hvis den avdøde hadde noen spesielle ønsker eller en spesiell smak. Alt fra jazzbegravelser til heavy metal-begravelser. Hele poenget er at folk bestemmer selv, sier seremonileder i Fonus begravelsesbyrå, Eivind Eggen, til NRK.

De opplever at stadig flere ønsker livssynsnøytrale begravelser, noe som vil si gravferdsseremonier uten at et tros- eller livsstilssamfunn medvirker.