Gå til sidens hovedinnhold

Søppel blir til nytte - redesign går så det suser

Artikkelen er over 2 år gammel

- Det er gøy og spennende med redesign. Vi forsøker å lage ting nye ting fra materialer vi har til rådighet, sier Gro Nordby ved Vestby Frivilligsentral.

Inne på Godset ved Vestby stasjon har redesignede vesker, sløyfer og en mengde nye fuglematere fått et nytt hjem. Det er imidlertid ikke lenge de får være der for veskene er nesten utsolgt og fuglematerne er det allerede solgt mange av.

Vesker av møbelstoff

Til daglig leder Gro Nordby redesign gruppa ved Frivilligsentralen. Hun har ideer i hodet sitt hele tiden og holder seg oppdatert på de siste trendene via nettet.

- Ideen med veskene fikk jeg en natt og jeg måtte straks ned på systua og prøve, forteller Nordby.

Det er selskapsvesker som du kan stikke hånda inn i for å holde og det er nett i ulike størrelser.

- Vi fikk inn noe møbelstoff. Vi forsøker å kjøpe inn så lite som mulig, det meste er brukt med unntak av glidelåser. Hankene hadde jeg liggende hjemme, forteller Nordby.

De først veskene gikk ut tidlig i høst og er allerede utsolgt. Nå har de fått inn en ny forsyning.

Søppel blir gjenbrukt

Maria Hansen har ansvar for butikk, frivillige og deltakere på arbeidstrening sammen med Heidi Augustson.

- Denne sløyfen passer jo til jakken, sier hun og prøver en av sløyfene i kolleksjonen.

- Ja, nå ser du jammen ut som ladyen av Godset, smiler Gro Nordby.

 

For sløyfene kan brukes både til damer og herrer.

- Vi har også en variant med klype som kan festes til jakkeslaget eller vesken og disse appelsinposene skal vi lage mer av, forteller Nordby.

Maria tar frem en av de de flotte fuglematerne.

- Vi er stolte over disse. De er laget av kapp som elever fra Vestby videregående skole får til overs når de lager søppelhus og uteboder, vi henter fram søppel til noe og skaper det om til flotte gjenstander.

Hun forteller også at han som har laget dem gleder seg til å komme på jobb om morgenen.

 

Skaper en god arbeidsplass

- Jeg forsøker å få til en hyggelig arbeidsplass for dem som er der. De lærer nye teknikker og om du ikke kan alt, så lærer du ting underveis som du kan ha nytte av senere, forteller Nordby.

I tillegg har de lagd til en bra teknisk arbeidsplass. De som syr skal ha riktig arbeidsstilling, så bord og stoler kan reguleres.

I sommer fikk de en utfordring fra Follo Folkehøgskole som skulle løses på kort tid. De skulle sy 105 gymposer.

- Det var kjempegøy og utfordrende, da gikk det på samlebåndsteknikk og i tillegg strøk vi på logoen til Frivilligsentralen og til Folkehøgskolen. Nå kan vi se at de går rundt med gymposene våre, det er veldig gøy, forteller Nordby.

Workshop

Når det gjelder driften generelt på Godset så går omsetningen sakte oppover.

- Vi har nå 40 involverte her med ansatte, frivillige og de som er på arbeidstrening. Vi trenger stadig frivillige, så det er bare å melde seg, oppfordrer Heidi Augustson.

Om morgenen er det mange togpendlere og andre som stikker innom for å kjøpe en kaffe i kaffebaren deres.

- Til helgen kjører vi en workshop i kalkmaling. Da er det mulighet for å ta med et møbel du vil ha hjelp til å male om, og snart kommer julevarene. Vi har fått inn sååå mye fint, sier Augustson.

 

Trenger flere midler

Leder for Frivilligsentralen Berit Sandvig, forteller at de trenger flere midler for å opprettholde driften slik den er i dag .

- Godset som helhet går så det suser, men økonomisk er det ikke nok til å ha de to stillingene vi trenger for å opprettholde driften slik den er i dag. Midlene til disse stillingen bortfaller fra 2019. Jeg har informert kommunen om hva vi trenger av tilskudd for å fortsette som nå og jeg skal ha en presentasjon for kommunestyret før jul, skriver Sandvig i en e-post til Vestby Avis.

I bildeserien under kan du se flere av produktene som er til salgs på Bruket:

Bildeserie

Frivilligsentralens unike produkter

Kommentarer til denne saken