Ny reise til Thailand og Sri Lanka

ENGASJERT: Helge Børresen var i mange år president i Marys Venner. Nå er han styremedlem og fortsatt svært engasjert i organisasjonen. I februar reiser han på nytt til Sri Lanka for å treffe noen av barna organisasjonen hjelper.

ENGASJERT: Helge Børresen var i mange år president i Marys Venner. Nå er han styremedlem og fortsatt svært engasjert i organisasjonen. I februar reiser han på nytt til Sri Lanka for å treffe noen av barna organisasjonen hjelper. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Helge Børresen og organisasjonen Marys Venner inviterer Vestby-folk til en ny reise for å se hvordan pengene organisasjonen samler inn brukes.

DEL

Organisasjonen Marys Venner står sterkt i Vestby kommune og hele 40-50 familier har fadderbarn gjennom den veldedige organisasjonen.

I tillegg har Son skole et bredt engasjement for organisasjonen. Der arrangeres blant annet Marys Venner-dagen hvert år og skolen samler inn store summer til organisasjonens prosjekter i Thailand, India og Sri Lanka.

– En unik sjanse

Jevnlig arrangerer organisasjonen reiser for givere og for dem som vurderer å bli faddere. I tillegg er elever ved Follo Folkehøgskole tradisjonen tro med på reisen.

– Dette er en unik sjanse til å se at pengene man gir til Marys Venner kommer frem til dem som virkelig trenger dem, sier Helge Børresen, mangeårig president i Marys Venner og nå styremedlem i organisasjonen.

STERKE MØTER: På reisene i Sri Lanka og Thailand får deltakerne møte mange av organisasjonens fadderbarn. Her er Veslemøy Engeset fra Vestby med sitt fadderbarn i Sri Lanka.

STERKE MØTER: På reisene i Sri Lanka og Thailand får deltakerne møte mange av organisasjonens fadderbarn. Her er Veslemøy Engeset fra Vestby med sitt fadderbarn i Sri Lanka. Foto:

Tre ulike turer

Han forteller at det arrangeres tre forskjellige reiser i februar/mars 2019. Den første turen har avreise mandag 18. februar og går til Sri Lanka. I en uke vil de reisende blant annet få besøke flere barnehjem, en yrkesskole som drives av Marys Venner og Elefantbarnehagen i Pinnewella. Deretter følger en snau uke med ren ferie ved kysten. Søndag 3. mars kommer gruppen tilbake til Oslo.

Den andre turen har avreise fra Oslo søndag 24. februar. Den neste uken vil man besøke flere ulike prosjekter i blant annet Bangkok, Nongkhai og Phuket. Deretter følger en snau uke med ren ferie ved kysten i Thailand. Denne gruppen kommer hjem til Norge søndag 10. mars.

Den tredje reisen er en kombinasjon av de to reisene. Denne gruppen reiser til Sri Lanka mandag 18. februar og får besøke barnehjem og andre prosjekter i Sri Lanka sammen med den første gruppen. Når gruppe én tar fatt på sin ferie ved kysten i Sri Lanka, drar denne gruppen videre til Thailand og får besøke prosjektene i Thailand sammen med gruppen som reiser rett til Thailand. Denne tredje gruppen kommer hjem til Norge mandag 4. mars.

FÅR SKOLEGANG: Barn fra Marys Venners skoleprosjektet i Nongkhai i nord-Thailand. Gruppene som reiser til Thailand skal besøke dette prosjektet.

FÅR SKOLEGANG: Barn fra Marys Venners skoleprosjektet i Nongkhai i nord-Thailand. Gruppene som reiser til Thailand skal besøke dette prosjektet. Foto:

Forskjellig kultur

Helge Børresen forteller at organisasjonen merker stor forskjell på kulturen i Sri Lanka og i Thailand. Dette gir ulike utfordringer for fattige barn og organsiasjonen arbeider derfor forskjellig i de to landene.

– Sri Lanka er det landet der organisasjonen startet sitt arbeid. Vi samarbeider med nonner, hovedsaklig Good Shepherd Sisters, og driver mange barnehjem rundt i landet. Marys Venner samarbeider med hele 25 barnehjem på Sri Lanka, forteller Børresen.

I Thailand er kulturen annerledes.

– For ferierende nordmenn fremstår nok Thailand som velstående. Men det er stor forskjell på fattig og rik i Thailand. Fattigdommen er mer skjult for turister enn i Sri Lanka, men det er veldig mange barn som vokser opp i slummen, forklarer Børresen.

– Foreldreløse barn i Thailand vokser ikke opp på barnehjem, men hos andre familiemedlemmer, gjerne hos bestemoren. Mange barn vokser også opp uten far, og situasjonen er svært vanskelig for disse mødrene. Mange ender opp med å prostituere seg for å forsørge familien.

I Thailand jobber Marys Venner derfor annerledes enn i Sri Lanka. Også i Thailand samarbeider de med Good Shepherd Sisters, som driver barnehager, skoler og familiesentere. De har også egne matprogram som sikrer barna sunn, næringsrik mat.

OGSÅ TID TIL SIGHTSEEING: Deltakerne på reisene til Thailand får oppleve  det berømte kongepalasset i Bangkok.

OGSÅ TID TIL SIGHTSEEING: Deltakerne på reisene til Thailand får oppleve det berømte kongepalasset i Bangkok. Foto:

Får treffe barna

– Felles for alle tre reisene er det at man får et unikt innblikk i kulturen og får snakke direkte med dem som mottar hjelpen fra Marys Venner. Man får møte både barna og dem som jobber på barnehjemmene og i andre prosjekter vi finansierer, sier Børresen, som spesielt oppfordrer dem som ikke har vært på en slik reise tidligere til å delta.

– Dersom man vurderer å bli Marys Venner-fadder, kan dette være en god måte å få se med egne øyne at pengene kommer fram dit de skal, sier Børresen, som er overbevist om at Marys Venner er blant de organisasjonene som får aller mest bistand ut av hver krone.

– Vi er en liten, gjennomsiktig organsisasjon som ikke bruker penger på administrasjon, annet enn helt nødvendige poster som en timelønnet sekretær, revisor og medlemskap i Innsamlingskontrollen. Alle vi som er involvert i organisasjonen jobber frivillig, og derfor går alle midlene direkte til bistand, avslutter han.

Du kan lese mer om Marys Venner på deres nettside. Påmelding til turene skjer til Helge Børresen. Hans kontaktinformasjon finner du på organisasjonens nettside.

Marys Venner

  • Veldedig organisasjon.
  • Startet i Sri Lanka i 1979 av Steinar Opstad og Anne Marie Ljosåk Hansen.
  • Navnet er hentet fra den første jenta Steinar Opstad hjalp, nemlig Mary, som ble forlatt utenfor et nonnekloster på Sri Lanka i 1977.
  • Har i dag prosjekter i Sri Lanka, India og Thailand.
  • I mottakerlandene samarbeider de blant annet med den katolske nonneordenen Good Shepherd Sisters som har som livsoppgave å hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av etnisk tilhørighet og religion.
  • Medlem av Innsamlingskontrollen.

Kilde: www.marysvenner.com

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken