(Siste)

Nye tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) viser at 43 prosent av brannvesenets utrykninger i 2016 skyldtes komfyrbranner i private hjem.

Brannvesenet rykket i fjor ut til 3.138 branner i private hjem. 1.344 av disse var branner eller branntilløp på komfyren. Én enkel komfyrvakt kan løse problemet og redde hjemmet ditt fra å gå opp i røyk.

– De fleste har nok en historie å fortelle om da det holdt på å gå skikkelig galt på kjøkkenet. Enten om da det ringte på døren, eller da babyen begynte å skrike på soverommet. Det er bare litt uoppmerksomhet som skal til for at en brann skal blusse opp og komme ut av kontroll, sier direktør Cecilie Daae i DSB.

Det er krav til komfyrvakt i alle nye boliger, men også hvis det legges opp ny kurs til komfyren. De samme reglene gjelder for fritidsboliger. Komfyrvakter får du kjøpt hos flere elektronikkbutikker, i en rekke kjøkkenbutikker og i nettbutikker.

– De fleste komfyrbranner skjer på dagtid og rammer eldre mennesker, men flest omkommer i branner om natten. Da er det ofte unge mennesker i alkoholpåvirket tilstand som rammes. Berusede personer har svekket dømmekraft og oppmerksomhet, og kan fort sovne fra komfyren, uttaler Daae.

Komfyrvakten består av en sensor og en strømbryter og er enkel å installere. Sensoren overvåker kokeplatene. Hvis sensoren oppdager fare for brann, utsløser den en alarm. Om ingen reagerer på denne, gir sensoren beskjed til en bryter om å kutte strømmen til komfyren.

- Hold oppsikt under matlaging, skru av eller demp varmen hvis du blir avbrutt i matlagingen, rengjør ventilator jevnlig og pass på at det ikke ligger brennbare ting for nær koketoppen, oppfordrer Daae.

 

Onsdag 8. februar arrangeres en nasjonal komfyrvaktkampanje for å få økt oppmerksomhet rundt de altfor mange komfyrbrannene. Under kampanjen vil over 200 brannvesen, feiervesen og elektrisitetstilsyn ha lokale aktiviteter over hele landet. Som del av kampanjen vil det bli installert en komfyrvakt hos noen som har behov for det i de kommunene som deltar.

Komfyrvaktkampanjen er en del av «Alt vi kan mot brann», som er en nasjonal satsing fram til 2020 på brannforebyggende arbeid målrettet mot risikoutsatte grupper. Bak «Alt vi kan mot brann» står DSB, Norsk brannvernforening, Finans Norge, Norsk Brannbefals Landsforbund, Feiermesterens landsforening, Branninformasjonsforum, Det lokale eltilsyn, Sakkyndige selskap, Nelfo og Brannløftet. (ANB)