– Les bruksanvisningen og sjekk utstyret

Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Tenk deg at jobben din er å slokke brann der ingen vet om det ligger en «bombe» som når som helst kan gå av i en enorm ildkule.

DEL

Klikk her for å følge Vestby Avis på Facebook!
Klikk her for å følge Vestby Avis på Twitter!

For brannfolkene ved Søndre Follo Brann- og redningsvesen er det hverdagen.

Det finnes ingen plikt til å merke private garasjer og boder med gassfare. Tross denne faren og usikkerheten er det ikke brannfolk som er blitt rammet av tragiske gassulykker i Norge det siste året.

Det er privatpersonene som bruker gassen.

Bruk fornuften

På brannstasjonen treffer Amta Stephan Mankel Ribbrock, opprinnelig fra Tyskland der folk flest har langt mer erfaring og kunnskap om bruk av gass i hverdagen. Nå prøver han å spre gasskunnskap i Follo, og hvis du er i tvil om noe som angår gass og sikkerhet kan du ringe ham på brannstasjonen.

I Norge har vi tradisjonelt brukt strøm til matlaging og husoppvarming.

De siste årene er det likevel blitt langt mer vanlig å bruke gass. Hovedsakelig til grilling.

– Mitt råd til folk er at de leser bruksanvisningen, undersøker utstyret regelmessig, ser etter feil hver gang det brukes og generelt sett bruker fornuft med tanke på at en propanbeholder har veldig mye energi som kan bli forferdelig ødeleggende hvis ting går galt, sier Ribbrock til Amta.

Potensiell bilbombe

– Men utstyret, gassgrillene, er vel laget så idiotsikre at det minsker farene?

– Nei, det blir helt gal tankegang. Selv om utstyret fungerer perfekt kan du ved uvettig bruk skape farlige situasjoner. La meg bare nevne noe så enkelt som transport av ny gassbeholder, sier Ribbrock, som forklarer hvordan du enkelt kan gjøre om bilen din til en potensiell fjernstyrt bombe:

På en flott solskinnsdag legger du en ny propanbeholder i bagasjen eller baksetet, men du stopper på vei hjem. Bilen står i solsteiken så lenge at innholdet i beholderen overstiger 60 grader. Da utløses sikkerhetsventilen for å redusere trykket, og siden beholderen ligger nede er det gass i væskeform som kommer ut. Det utvider seg umiddelbart ca. 500 ganger, og formelig pakker bilen med usynlig gass. Selv en liten gnist utløst av den fjernstyrte døråpneren kan antenne gassen.

– Gassflasker skal alltid stå oppreist, og de bør ikke stå i glovarme biler, sier han.

– Hva med gassdrevne kjøleskap, frysere, varmeovner og slikt som brukes mye i ferier?

– Bruk fornuft, følg bruksanvisning, og hvis du er selger av gassdrevet utstyr bør du vite at kunder skal informeres av ansatte som har kunnskap. Kontroller at utstyret er i orden og at det er rent og ryddig. Husk at dette er utstyr med åpen forbrenning innendørs. Det krever god ventilasjon.

Artikkeltags