Gå til sidens hovedinnhold

Da Marianne lurte døden for 20 år siden, ga livet henne en oppgave: – Jeg tror det lå en mening bak

– Jeg kan ikke si at jeg er glad for at det skjedde, til det har det kostet for mye smerte. Men jeg er takknemlig for kunnskapen og erfaringen alt med ulykken har gitt meg. Jeg har kjent på en smerte man ikke kan lese seg til, sier Marianne Muri.

For abonnenter
FOLLO:

(Østlandets Blad): Det er noe trygt, jordnært og lunt over henne, der hun sitter i kontorstolen på klinikken hun driver på Kolbotn.

Den har nettopp blitt til Puls Helse, klinikken, og om et drøyt år blir Marianne Muri daglig leder for nettopp Puls Helse på det nye senteret som Pekka Lundefaret og Ivar Bjoner skal bygge på Langhus.

– De trodde ikke at jeg skulle overleve ulykken, men det gjorde jeg. Da bestemte jeg meg tidlig for at jeg aldri skulle gi opp. Og jeg er bra sta, melder Marianne, og smiler et stort og hjertelig smil.

Vi skal til Langhus og alle planene der, som Marianne gleder seg stort til, men først må vi tilbake til 2001. Til ulykken som nesten fratok Marianne livet.

Kroppen begynner å fryse

Hun var 21 år den gangen. Det hendte på en vei i Skiptvet.

– Nå har det snart gått 20 år siden det skjedde, og jeg føler ikke noe ubehag ved å snakke om det, men kroppen min liker det ikke. Den begynner alltid å fryse, jeg kjenner det nå også, sier Marianne.

Marianne frontkolliderte med en møtende bil. Politiet sa etterpå at det var som å kjøre inn i en fjellvegg i 150 km/t. Altfor lenge satt hun i selve vraket. Smertene var uutholdelige.

Halve ansiktet på venstre side ble knust, det var brudd på baksiden av bekkenet, avansert brudd i lårbeinet og venstre ankel og hæl var bare mos.

– Heldigvis for meg var det kommunelegen i Askim som kom kjørende etter meg. Han reddet livet mitt. Jeg måtte jeg dras ut av bilen gjennom bakluka. Senere fikk jeg vite at legen hadde gitt med en fire ganger så sterk adrenalindose som en med hjerteinfarkt.

– Jeg husker jeg så en mann sto utenfor bilen med et brekkjern. Så husker jeg den søte lukten av adrenalin. Den kan jeg hente frem når som helst. Jeg ble fraktet til Ullevål sykehus og lagt i respirator. Mamma og pappa trodde jeg skulle dø, forteller Marianne.


Mistet 20-årene til ulykken

Men Marianne skulle ikke dø. Hun skulle overleve. Og hun skulle bli en hjelper – av hele sitt hjerte. For i det hun lurte døden, ga livet henne en oppgave: Å hjelpe andre mennesker.

Det har kostet mye smerte, og krevd enorme mengder tålmodighet og standhaftighet.

Marianne vil for alltid ha begrenset bevegelighet i ankelen og hælen på venstrebeinet. Med bekkenbruddet og lårbeinsbruddet, blir venstre beinet aldri like sterkt som høyre. Hun har en nagle i låret som er festet i hofta.

Hun har titanplater i ansiktet.

– Jeg brukte i praksis 20-årene mine til opptrening etter ulykken. Du kan godt si at jeg mistet dem til ulykken, kommenterer Marianne.

Livslyst, pågangsmot og standhaftighet

Dere skjønner sikkert tegningen: Livet er langt fra rosenrødt hele tiden. Det finnes varige mén.

Poenget er at standhaftigheten, livslysten, motet og medmenneskeligheten til Marianne, er minst like varig.

– «Åssen kan du være så blid?", spurte folk meg under opptreningen. «Jeg er glad for å ha fått livet i gave», svarte jeg. Så har jeg alltid vært lidenskapelig opptatt av hest, alltid ridd. Da jeg spurte legene og terapeutene om jeg kunne bli i stand til å ri igjen, var svaret negativt.

– Da bestemte jeg meg for å vise dem at alt er mulig. Jeg bare skulle ri igjen. Og, som jeg allerede har nevnt, er jeg sta som få. I 2012 deltok jeg i Paralympics i ridning, forteller Marianne, fortsatt synlig stolt av bragden.

Den ektefødte Kolbotn-dama er i tillegg både norgesmester og nordisk mester i ridning, og hun har deltatt i EM.

– Toppidrettserfaringen min er en styrke for den idrettsmedisinske delen. Så vet jeg hva som kreves for å lykkes med opptrening etter skader. Det gir meg et solid grunnlag både når det gjelder mosjonisten og proffen, mener Marianne, som nå om dagen også tar ett års videreutdanning i idrettsmedisin på Høyskolen Kristiania.

LES OGSÅ: Faruk (31) møtte veggen og ville legge ned livsverket. Så kom kompanjongen som blåste nytt liv i alt


Lenge leve staheten

Ridningen fikk hun altså til, men Marianne ble også fortalt at hun antagelig ikke burde få barn på grunn av skavankene ulykken ga henne. 42-årige Marianne Muri er i dag tobarnsmor, og ikke bare det:

– Jeg er 50 prosent ufør, men jeg jobbet hele tiden under begge svangerskapene. Kanskje var det å tøye strikken vel langt, men det gikk, kommenteres det, og smiles, om hverandre.

Like før ulykken skjedde, skulle Marianne begynne på akupunktør-studiet. Det ble utsatt ett år. «Du trenger ikke å ta det på normert tid. Bare ta den tiden du trenger», sa folk til Muri.

– Jeg fullførte studiet på den estimerte tiden. Det var nok staheten som slo inn igjen. Moren min sa en gang til meg at hun aldri skulle klage på den igjen. Jeg hadde ikke kommet meg gjennom all smerte og motgang uten å være så sta som jeg er, mener Marianne.

Les også

Da Andrea (28) måtte amputere foten, begynte hesten å oppføre seg annerledes: – Det er vanskelig å forklare

Ble en del av Puls

I mange år drev Marianne Muri Akupunktur og helse på Kolbotn. I disse dager er navnet skiftet til Puls Helse, Marianne har blitt en del av Puls-gjengen til Pekka Lundefaret, og de deler eierskapet 50/50 seg imellom.

Blant spesialitetene til Muri er smertelindring med InterX, et skånsomt apparat for nevrostimulering, til behandling av kroniske og akutte smerter, betennelse og nedsatt bevegelighet.

Behandlingsformen er utbredt i blant annet USA, England og Tyskland, i Norge er det Marianne Muri som både har agentur og opplæringsansvar.

42-åringen er opptatt av helhet, av hele mennesket og at alt henger sammen med alt. Hun bruker egen livserfaring fullt ut for å hjelpe andre mennesker til å få bedre liv.

– I etterkant er det akkurat som om den kunnskapen jeg sitter med etter alt jeg har erfart i forbindelse med ulykken, var noe jeg skulle ha. En kunnskap man ikke kan ikke lese seg til. Jeg tror det lå en mening bak alt sammen, understreker Marianne.

– Kunnskapen jeg nå besitter gjør meg i stand til å hjelpe andre mennesker på et helt annet nivå. Den har også gjort at jeg er tryggere på meg selv. Jeg pleier å si at ulykken er en del av meg, men den er ikke identiteten min, legger hun til.


Takler tunge tanker

Er så alle dager like gode for overleveren og hjelperen Marianne Muri? Svaret på det har tre bokstaver og begynner på N.

– Jeg har dårlige dager, jeg, og jeg har smerter. Når de kommer som verst, erkjenner jeg at smerten er der og tar meg kanskje en paracet. Utover det, flytter jeg oppmerksomheten min over på noe annet. Ser fremover.

– Det er helt greit å ha vondt. Det er greit å ha negative og tunge tanker, å ha dårlige dager, men man kan ikke bli værende der. Så må vi være flinke til å gi oss selv en klapp på skuldra for alt vi får til. Det gjør godt, understreker Marianne.

Hun kommer til å holde til i Ingierveien på Kolbotn frem til det nye senteret på Langhus, som altså er et samarbeid mellom Pekka Lundefaret/Puls og utbygger Ivar Bjoner, åpner.

Håper på åpning i 2023

Alle detaljer i forbindelse med det nye senteret er ikke klart, men det kommer til å inneholde både treningssenter og bokseklubb. Treningssenteret og boksing skal holde til i 2. og 3. etasje, Puls Helse, der Muri blir daglig leder, i 4. etasje.

– Vi kommer til å være flere terapeuter og jobbe tverrfaglig. Nå om dagen er vi i full gang med å rekruttere de rette folkene. For oss er det veldig viktig at vi knytter til oss mennesker som passer inn i Puls Helse-profilen, der medmenneskelighet står i sentrum.

– Jeg vet ikke om noe sted i vårt område med tilsvarende filosofi og helhet i tenkning og tilbud, og jeg ser virkelig frem til å komme i gang på Langhus, sier Marianne Muri, spent, smilende og forventningsfull.

Planen er at det nye nærsenteret og bevegelsessenteret til Ivar Bjoner og Pekka Lundefaret skal stå klart og åpne i første kvartal 2023.

Landet rundt-artikler i Vestby Avis

Landet Rundt skal speile de beste artiklene fra de andre Amedia-avisene i Norge. Vestby Avis publiserer flere saker for å gi våre lesere et innblikk i nyheter, hendelser og kuriøse saker fra landet rundt. Derfor finner du kanskje en sak fra Tromsø, Gjøvik eller Halden på vestbyavis.no

Kommentarer til denne saken