Klimatilpasning og velferd også for neste generasjon

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevMens store deler av landet opplevde ekstraordinær tørke sist sommer, har det andre steder også vært problemer med flom og for mye nedbør deler av høsten. Vi må ta inn over oss at klimaendringer ikke er noe fremtidig og hypotetisk, men i full gang, og hvor vi må regne med at utfordringene vokser år for år – selv om det sikkert blir noen rolige år innimellom.

Uten gode vanningsmuligheter er det vanskelig med matproduksjonen. Noen kommuner strevde også med tilstrekkelig drikkevann gjennom sommeren. I mange kommuner har vi gamle rørnett, hvor mye vann forsvinner før det kommer frem. Dette har vi ikke råd til lenger. Selv om det er dyrt å oppgradere infrastruktur for vann, kan det bli dyrere å la være, eller å vente for lenge. Vi må også erkjenne at det å basere seg i så stor grad på import av mat skaper sårbarhet. Mye «norsk» kjøtt- og fiskeproduksjon baserer seg på import av fôr, slik at også en stor del av dette ville stoppe opp om det ble en internasjonal krise. For å skape et mer robust samfunn er det derfor nødvendig med tiltak på en rekke fronter, og når flere bor tettere må måten vi bygger på ta høyde for overvann og andre utfordringer, slik at grønne tak og andre former for klima- og miljøvennlig bygging bør bli normalen.

Det politiske flertallet har vært for passivt når det gjelder å gjøre tiltak for kutt i klimautslipp. Vi trenger en langt større satsning om vi skal sikre velferd og trygghet i årene fremover. De kreftene som har ønsket "business as usual" har hatt interesse av å få stemplet Miljøpartiet De Grønne som ekstreme, og har prøvd å skape et bilde av klima og miljø som sektorinteresser. Sannheten er at det er ekstremt og uansvarlig å ikke gjøre langt mer enn det som er igangsatt til nå, om vi skal skape og opprettholde et bærekraftig samfunn som sikrer rimelig trygghet, valgfrihet og velferd. Vi må finne løsninger sammen som tar utgangspunkt i at vi bare har én klode på deling. Nå har vi dessverre et forbruk og utslipp som går ut over dette, noe som dermed tapper ressurser for fremtiden og bidrar til den arealødeleggelsen og det artstapet vi ser både i Norge og globalt.

Vi er uansett kommet dit at vi ikke kommer utenom at et større fokus på klimatilpasning er nødvendig, om vi skal sikre mennesker og verdier, vann og mat og infrastruktur og et fungerende samfunn. Dessverre er det slik at selv med større kutt i klimagasser er det allerede sluppet ut så mye at klimaendringer med mer ekstremvær vil forsterke seg fremover.

Vi er glade for at vi stadig får nye medlemmer som vil være med å legge grunnlaget for en tryggere fremtid. For en del har det nok vært en vekker med de siste FN-rapportene om verden må kutte rundt halvparten av klimautslippene de nærmeste 12 årene om vi skal ha en rimelig sjanse til å sikre et noenlunde trygt samfunn fremover. Vi ønsker å kunne se våre barn i øynene, også om noen år, og vite at vi i hvert fall bidro så godt vi kunne. Ta kontakt om dette kan være noe for deg, selv om du hittil ikke har tenkt at du skulle bli med i noe politisk parti! For å løse utfordringene vi står overfor går det likevel ikke an å vente på dette, så vi håper og tror at flere partier nå ser at en større satsning nå er overmoden, og at ingen er tjent med at dette skal seile i flere år til. La oss derfor gjøre det som er nødvendig nå!

Øyvind Solum

Fylkesleder og fylkestingsrepresentant, Akershus Miljøpartiet De Grønne

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags