Fraværsgrensa, burde den forandres?

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerFor et år siden innførte den borgerlige regjeringen fraværsgrensa i den videregående skole. Dette vekket fort oppmerksomhet fra alle kanter, og motargumentene er mange. Det er mange ulike typer elever og selv om tanken bak fraværsgrensa er god, har den også dratt med seg ulemper. Skulkerne kommer seg kanskje oftere på skolen, men det samme gjør elevene med sykdom. Flere drar heller på skolen enn å bruke energi, tid og penger på å komme seg til legen. Og de som før skulket skolen så mye at de i slutten av skoleåret ikke kunne nok til å bestå, er nå byttet ut med de som av psykiske grunner ikke får dokumentasjon og gyldig fravær. En tragisk situasjon er altså erstattet med en annen.

Legekontorene har generelt lange ventelister, men det siste året har de vært enda lenger. I følge en ny rapport fra Folkehelseinstituttet har det etter at fraværsgrensa kom, vært en økningen på 40 000 legekonsultasjoner  for elever mellom 16 og 18 år. Livit Romstad, fra Elevorganisasjonen sier til NRK Radio at elever, det siste året, har brukt unødvendig tid og kapasitet hos legen. Begrunnelsen hennes er at elever som er forkjølet, har influensa, feber eller kaster opp kan selv se at dette er en midlertidig sykdom som vil gå over av seg selv. Det hjelper verken eleven eller effektiviteten på helsekontoret hvis alle elever med hver minste sykdom skal bruke tid og energi på å få den papirlappen, for det er nettopp det det er.

Norge er et land med generelt god råd, uten tvil, men det gjelder ikke for hver enkelt person og familie. Å betale den prisen det koster å komme seg en unødvendig gang til legen er det ikke alle som kan sette av penger til i månedens budsjett.  For det blir noen hundre kroner hver gang eleven må til fastlegen! Om du nå er en av de uheldige som i tillegg er mye syk gjennom videregående kan dette fort bli et problem. I forhold til de såkalte 2-timers fagene (f.eks. gym) kan du ikke være borte mer enn 4 timer før du er over 10%. Det tilsvarer kun 2 dager sykdom, før du stryker og ikke får karakter i faget. Hele vitnemålet går i vasken.

Flere legebesøk har også ført til at flere resepter på antibiotika har blitt gitt ut. I følge Folkehelseinstituttet har antibiotikaresepter økt med 26% etter at fraværsgrensa ble innført. Knut Arne Vensås, fastlege og forsker ved Uni-reasearch forteller til NRK Radio at han ser en direkte sammenheng mellom fraværsgrensa og de økende tallene på antibiotikaresepter. Dette er i strid med den nasjonale målsetningen om å redusere antibiotikabruken. At disse tallene har økt så voldsomt sier han at har med vanskeligheten det er for legene å vurdere om sykdommen er forårsaket av en bakterie eller et virus.  Det har seg slik at antibiotika har en effekt om det er en bakterie, men ingen effekt om det er et virus. Dermed har antallet antibiotikaresepter økt så drastisk nå som elevene går til legen uten en alvorlig grunn.

Fraværsgrensa har vært et positivt steg på noen områder, men den er ikke feilfri! Den fungerer ikke for alle elever og den har hatt en unødvendig negativ påvirkning på «helse-Norge». Ingenting er i veien for å justere litt på fraværsgrensa, og det er mange endringer som kan bli gjort. I første omgang kan bare det å gi helsesøstertjenesten muligheten til å skrive en type legeerklæring på visse sykdommer og plager, gjøre det enklere for mange. Den ville da vært gratis og bare fungert i skolesammenheng. I tillegg ville helsesøstrene hatt mulighet til å bli bedre kjent med elevene og lettere kunne gjennomskue når noen bare prøver å lure seg til en fri dag. Selvfølgelig må helsesøstrene også da sende elevene videre til fastlege om det er behov. Det andre som bør gjøres noe med er å øke 10%-grensen i 2 timersfagene. Antallet timer som inngår i prosenten burde være det samme uansett hvor mange timer i uka faget står på timeplanen. Fraværsgrensa kan bli noe alle ser på som positivt om vi bare vil lytte til erfaringene og gjøre de nødvendige endringene slik man skal i et levende demokrati!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags