Militær flytting som ingen vil ha?

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Mikal, 2STB, Ås vgsI Nordland fylke er det nå en sak om å flytte alle militære fly fra Andøya flyplass til Evenes flyplass. Dette fører til at Andøya kommer til å bli nedlagt. Men lønner det seg egentlig? Går egentlig budsjettet opp? Hvorfor ønsker staten å gjøre dette når verken militæret eller folket ønsker det samme?

Andøya flyplass ligger på Andøya og har 3 rullebaner, 1 maritim sløyfe, MPA hangar området, 2 jetfly hangarområder, mulighet for å utvide flyplassen om nødvendig, havneområde og sivilbygget ligger ved enden av banen, et godt stykke unna de militære våpnene. Ved Evenes flyplass derimot ligger sivilplassen sentralt og kun en liten distanse unna jetflyhangarene, vil vi virkelig at moderne atomvåpen og flyvåpen skal være lettere tilgjengelige for sivile? I tillegg har Evenes flyplass ingen havn, kun 1 rullebane, ingen maritimsløyfe, ingen tverrvindsbane eller av den grunn noen av tingene jeg nevnte som fordelene med Andøya lufthavn. Evenes er omringet av fjell, vann og naturområder som er fredet. Likevel ønsker staten å blåse en lang marsj i verneområdene og bygge ut Evenes. Det kommer til å skape store problemer med naturvernet. Ikke bare det, men jagerflyhangaren er lagt 17 meter høyere i terrenget enn rullebanen, og F-35 flyene som de ønsker å flytte til flyplassen har ikke mulighet for å kjøre oppover en slik stigning. Jeg har ikke engang startet med kostnadene som må brukes på å verne alle beboere i nærheten som trenger lydisolasjon. Med alle disse ulempene og problemene, hvorfor ønsker staten å flytte militæret fra Andøya til Evenes?

Dette bringer meg til det andre punktet. Staten eller mer presist partiene som står bak dette; AP, FRP og Høyre ser ikke ut til å meddele all informasjon like fullstendig. Ett av de få argumentet som så langt har sluppet ut i offentligheten er at det er mer økonomisk. Hvordan kan de komme med en slik påstand? Dette er ikke første gang staten legger ned en flyplass og flytter militæret. Bodø flyplass skal legges ned og militærflyene skal flyttes til Ørlandet, noe som allerede har gått 25 milliarder over budsjettet og enda er det ikke ferdig. Budsjettet for Evenes ser ikke lysere ut. Ifølge en samfunnsøkonomisk rapport fra 2015 er det nesten 5 ganger så lønnsomt å beholde Andøya lufthavn som å flytte flyene til Evenes. Allikevel ønsker staten å flytte militæret fra Andøya lufthavn til Evenes lufthavn. Jeg forstår ikke hvorfor selv med min beste vilje.

Dette bringer meg til det siste og mest alvorlige poenget. Pengene som brukes på dette er den norske statens penger. Penger som kommer fra oljefondet og skattepengene folket betaler. Når vi stemmer på politikere så er det fordi vi stoler på politikeren og vet at politikeren gjør det som er best for folket på en måte du er enig i. Men når staten gjør en så dårlig planlagt og irrasjonell handling og bruker folkets penger på denne måten, er det noe som ikke stemmer. Jeg har hørt folk snakke om mistanke om korrupsjon. Det er i så fall skremmende og ekstremt alvorlig og noe jeg ikke vet om er sant. Som ung synes jeg det er skummelt hvis jeg ikke kan være trygg på at beslutninger tas på grunnlag av kunnskap, men penger. Hvorfor må det bli sånn usikkerhet og uklarhet om en så viktig sak som denne?

Noe må gjøres med saken og makten ligger i hendene til folket. Se etter hva partiene mener om den før du stemmer.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags