Grønt IKEA i Vestby?

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Vestby Miljøpartiet De Grønne mener det er gledelig at IKEA har bestemt seg for å kjøpe en 100 dekar stor tomt på Deli Skog Næringspark til sitt hovedlager i Norge. IKEA tar dermed konsekvensene av at mange kunder kan se produktene og handle på nett i stedet for å reise til et varehus. Kundene slipper å ta med seg produktet hjem i egen bil, på egen eller leid henger. I stedet for å få produktene fraktet hjem fra varehuset, kan de gå rett ut fra hovedlageret. Dette vil bidra til å redusere forurensning og klimautslipp fra bilkjøring.

På Næringsparken ligger allerede en av Norges mest innovative bedrifter når det gjelder energiløsninger. ASKO Øst har Norges største solcelleanlegg på sine store lagerbygninger og produserer energi til oppvarming og til ladning av elbiler og elsykler. Vestby MDG håper IKEA vil inngå i et samarbeid med ASKO og Vestby kommune for å bidra til å gjøre egen bedrift og kommunen til fyrtårn i arbeidet med det grønne skiftet, som folk og bedrifter verden over er i gang med. 

IKEA har nylig kjøpt 70 dekar av kornåkeren på Delijordet for å bygge varehus. Clare Rodgers, administrerende direktør i IKEA Norge, har uttalt til mediene at bygging både av varehuset og lagerbygget er avhengig av klarsignal fra IKEAs globale investeringskomité. Vårt stalltips er at lageret kommer opp først, og at det ikke vil bli behov for et så stort varehus som er vedtatt i gjeldende reguleringsplan.

Etter Vestby MDGs mening åpner dette for nytenkning hos IKEA. Kanskje de kan droppe den kostbare utbyggingen på Delijordet og i stedet innrede en IKEA-butikk? Hva med de første etasjene i en av boligblokkene som kommer i Vestby sentrum? Vi er klar over at tanken strider mot IKEAs byggestandarder for varehus. Det er kanskje også komplisert hvis IKEA allerede har inngått avtale med entreprenørselskap om å bygge flere nye varehus i Norge. Vi går utfra at alt planlegges i god tid i et konsern som IKEA. Vi mener likevel IKEA bør vurdere forslaget vårt som et ledd i å tilfredsstille forventningene til både lokalbefolkningen og kunder som kommer langveis fra.

IKEA bør sørge for å markedsføre toget som et godt alternativ til å kjøre egen bil og i tillegg sette opp busser, som ikke går på fossil energi. Hvis butikken ligger i Vestby sentrum, vil flere oppsøke den når de likevel befinner seg i sentrum. Med en slik løsning kan IKEA slippe å bruke ca. 60 millioner kroner på det omstridte prosjektet med flytting av jord til Kjenn som vil føre til mye støy og anleggstrafikk.

Hvis IKEA likevel bestemmer seg for å bygge på Delijordet, mener vi de bør bygge et mye mindre varehus enn planlagt med boring etter jordvarme, grønt tak, solcellepaneler og ladning til elbiler og elsykler. I tillegg kan det bli plass til et hagesenter, og kanskje også parseller for dyrking av grønnsaker. Behovet for trær, busker og planter til tak og balkonger vil bli veldig stort med den utbyggingen Vestby sentrum står foran. Parselldyrking kan dessuten være interessant både for familier, skoler og barnehager, og det kan redusere behovet for jordflytting.

Vi ønsker IKEA lykke til med den videre planleggingen av konsernets virksomheter i Vestby.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken