Hver onsdag øver denne gjengen i kantinelokalene til Personalpartner i Carlbergveien i Moss. Smilene sitter løst og stemningen er god da Moss Avis blir invitert med på øvelse.

Samspillbandet er et tilbud til musikkglade mennesker fra Moss, Rygge og Vestby, med ulike funksjonsnedsettelser, for at alle skal kunne bli med på notene – bokstavelig talt.

Musikkgruppa som har stått i snart 30 år, kan nå se ut til å forsvinne med tiden.

– Vi er helt avhengige av å få inn litt yngre krefter – og når vi snakker om yngre folk er det under 70 år, smiler primus motor Kjell Kjellman (71) til Moss Avis.

– Dette er et musikalsk tilbud til personer med assistansebehov. Her har vi medlemmer som spiller instrumenter og synger – men vi har dessverre ikke god nok kapasitet til å kunne lære dem opp på de forskjellige instrumentene, forklarer Kjell – som selv har vært med som gitarist siden år 2000.

– Vi blir ikke yngre med tiden

I 2018 skrev Moss Avis en sak om at Samspillbandet måtte si nei til flere medlemmer – da var det også grunnet kapasitetsmangel.

Det er en problematikk som fortsatt står den dag i dag. Hvis de ikke får inn mer hjelp på den frivillige siden, kan det bety kroken på døra for hele Samspillbandet.

– Vi trenger å få inn litt yngre musikalske mennesker som kan bidra her. Mange av oss her begynner å bli godt voksne, ler 73 år gamle Solveig Irene Askland.

– Noen av oss har kommet litt opp i avgangsklassen kan du si, legger Kjell til med et glimt i øyet.

I dag har Samspillbandet 15 aktive medlemmer som får hjelp av ni frivillige. To av disse er fra Vestby: Ann Helen Valsvik og Mariann Thoresen.

– Hva vil skje dersom dere ikke får inn flere frivillige?

– Det er faktisk en fare for at vi må legge ned hele tilbudet. Det er konsekvensen for oss, men konsekvensen for dem som begynner her er at de fort kan bli her i 20 år, smiler Kjell.

– Vi er ikke på utkikk etter verdensmestere

– Hva slags folk er dere på utkikk etter?

– Vi er egentlig på utkikk etter folk som kan spille et eller annet instrument – som også er villige til å kunne bidra litt frivillig. Det er ikke mange timene det er snakk om uka, og man bør verken være verdensmester på det instrumentet eller pedagoger, svarer Kjell.

Og han fortsetter:

– Det hadde vært hyggelig om det også var noe som kunne ta over litt på sikt.


Inviterer inn til julekonsert

Det er et bredt spekter av musikk som spilles i Carlbergveien denne onsdagskvelden. Alt fra Love me tender av Elvis Presley til Idas sommervise av Georg Riedel blir spilt og sunget.

Til Vestby Avis forteller styreleder Dagfinn Valsvik har bandet nylig har mottatt læringsprisen for 2022, som gis ut av voksenopplæringsforbundet i Viken.

– Veldig overraskende, men også veldig hyggelig, sier Valsvik om prisen han skal hente i Oslo.

Valsvik er fra Vestby og har datteren sin i bandet.

– En veldig fin gjeng som jeg håper får bestå, sier han.

Hvert år inviterer gjengen inn til konsertert opptil flere ganger i året, for å vise fram de innøvde sangene.

– I år skal vi spille julekonsert den 4. desember på Rygge ungdomsskole. Det blir et samarbeid sammen med Moss og omegn janitsjar, forklarer Solveig Irene til Moss Avis.