Gå til sidens hovedinnhold

Derfor må du betale for influensavaksinasjon på apotek

Leserbrev skrevet av fagdirektør Hanne Andresen, Apotekforeningen.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Denne høsten har det vært skrevet mye i mediene om influensavaksinering. Veldig mange har fått med seg at det er ekstra klokt å ta vaksinen nå som vi samtidig er midt i koronapandemien, og flere enn noen gang har tatt vaksinen. Helsemyndighetene har bestemt at det kun er personer i risikogruppene som skal tilbys vaksinene, som er tilgjengelige frem til 1. desember.

Myndighetene har sikret seg ekstra mange vaksiner i år – 1,2 millioner doser. Også apotekene har bestilt mange vaksiner, og de har fått levert ca. 200 000 doser fra produsentene. Men verken Folkehelseinstituttet (FHI) eller apotekene har fått levert alle de dosene de kunne ønsket, fordi mange andre land også har bestilt store menger vaksine. Men fortsatt er det mange apotek som har noen doser igjen.

FHIs vaksinelager er sendt ut til kommunene, som får vaksinene gratis fra staten. De fleste kommunene har deretter levert en del av vaksinene videre til fastlegene, som også får dem gratis. Mange kommuner har beholdt en del av dosene selv, for å kunne ha vaksinedager i gymsaler, på hoteller, på vaksinestasjoner eller lignende.

Vaksineringen hos fastlegen er gratis, eller koster 50 kroner om du ikke har frikort. Selve vaksinedosen er betalt av staten, og legene får 200 (eller 150) kroner fra staten for å gjøre jobben med å vaksinere.

Hvis kommunen arrangerer vaksinedager, er også de vaksinedosene gratis for innbyggerne. Men mange kommuner tar seg betalt for å sette vaksinen, fordi de ikke får penger fra staten for å gjøre denne jobben. Det er det bare fastlegen som får.

Les også

Fastlegekontorene i Vestby snart tomme for årets influensavaksine

Apotekene derimot, må betale for vaksinene de bestiller fra legemiddelgrossistene. Staten har fastsatt en utsalgspris for en vaksinedose på i underkant av 150 kroner, som apoteket må få betalt fra kunden. Apotekene får heller ikke noen betaling fra staten for å ordne det administrative og å sette vaksinen. Dermed må de også ta seg betalt for denne delen av vaksineringen. Og da koster det fort 3- 400 kroner å få tatt vaksinen i apoteket.

Det er omtrent det samme som hos fastlegen hvis du skulle betalt 150 kroner for vaksinen og 200 kroner for å få satt vaksinen.

Apotekene skulle gjerne vært en del av den statlige ordningen, slik at vi kunne tilby vaksinen nesten gratis til personer i risikogruppene. Vi håper vi kan bli en del av det offentlige vaksinasjonsprogrammet til neste år.

Les også

Son-lege Håvard (47) oppfordrer flere til å gjøre som han

Kommentarer til denne saken