Gå til sidens hovedinnhold

Det må skapes mer – ikke skattes mer

Leserbrev skrevet av Anne Kristine Linnestad, stortingsrepresentant (H), Roble Wais, kandidat til stortingsvalget (H) og Jens Trondsen, leder Vestby Høyre.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Norge er midt i en pandemi. Titusenvis er permittert, og enda flere er urolig for jobben sin. Hver tiende bedrift i Norge sier de frykter å gå konkurs på grunn av koronaviruset. Før pandemien ble fire av fem jobber i Norge skapt i det private næringslivet. Det er grunnlaget for all vekst og aktivitet. Det er privat sektor som betaler din og min velferd og derfor burde det være selvsagt at det siste norske arbeidsplasser og de som skaper jobbene trenger, er en ekstra skattebyrde akkurat nå.

Før valget i 2017 ville Arbeiderpartiet øke skattene med 15 milliarder. Etter valget konkluderte de med at det hadde vært ødeleggende for valgkampen. Så sluttet Ap å snakke om skatter en stund.

Nå trenger Arbeiderpartiet minst 26 milliarder for å betale for valgløftene de har kommet med siden 2017. Derfor var vi mange som stusset da de for en ukes tid siden hevdet at de «bare» ville øke skattene med syv, selv om også det ville vært heftig midt i en pandemi. Nå vingler de altså igjen. Støres mulige samarbeidspartnere i SV, Rødt og MDG har nå vist sine kort. De 3 partiene mener skattene må økes med henholdsvis18, 30 og 32,5 milliarder etter valget. Det er mulig det gjorde det lettere for Jonas Gahr Støre å slippe alle hemninger. Da Ap ble avkrevd svar fra en våken journalist i Aftenposten, smalt bomben: «Støre har ikke maksgrense for skattenivået etter 2021».

Høyre vil at reiselivet i hele landet, og alle som eier en butikk eller en frisørsalong, heller skal bruke opptjente midler til å hente permitterte tilbake på jobb, enn til å betale AP og Støres skatter. Vi vil at hotelleieren i Frogn, byggefirmaer i Nordre Follo og Vestby og teknologibedriftene i tilknytning til NMBU, for eksempel, skal ansette flere og innovere mer, heller enn å måtte bruke pengene på skatteøkninger. Alle kan ikke jobbe i skattefinansierte foretak. Det er ikke bærekraftig. Verdier må skapes, før de deles.

Det er derfor Høyre vil lette formuesskatten på det som kalles arbeidende kapital. Fordi arbeidende kapital er maskiner, verktøy, frisørstoler, hotellsenger, ja kort sagt: Folks jobber.

De neste årene blir nok ingen dans på roser for norsk næringsliv og derfor er det aller siste de trenger den særnorske skatten på norsk eierskap - formueskatten.

For Høyre er det viktig å behandle folks hardt opptjente penger med respekt og å få mest mulig ut av hver krone staten tar inn. Med Erna som statsminister har vi gitt mer valgfrihet, redusert helsekøene, satset tungt på kunnskap i skolen, og bygget mer vei og jernbane enn Ap og Sp drømte om. Alt dette samtidig som vi lar norske arbeidstakere, pensjonister, barnefamilier - men også de som skaper jobber, få beholde mer av verdiene de skaper selv. Resultatet av politikken var blant annet at arbeidsledigheten før koronakrisen var rekordlav i Norge.

Arbeiderpartiet og Støres skatteregning og en enda større stat, er det siste vi trenger for å beholde optimismen og å få veksten tilbake når pandemien slipper taket. Norge trenger, rett og slett, at Erna styrer landet!

Kommentarer til denne saken