Gå til sidens hovedinnhold

Dette bør du vite om korona-viruset

Artikkelen er over 1 år gammel

Korona-viruset har kommet til Norge. Onsdag kveld ble det meldt at viruset var blitt påvist hos en kvinne i Tromsø.

Østlendingen har fått bekreftet fra kommuneoverlege Knut Skulberg i Elverum kommune at fem personer er testet etter å ha kommet tilbake fra et område i Italia hvor det er smitte. Svaret på testen vil komme i løpet av noen dager.

Kommuneoverlegen understreker at det ikke er noe dramatikk i dette. De fleste som blir smittet, vil få symptomer som minner om en vanlig influensa eller forkjølelse. Onsdag kveld meldte Folkehelseinstituttet at viruset er påvist hos en kvinne i Tromsø.

Skulle viruset spre seg i Norge, er anbefalingene klare: Har du symptomer og har vært i kontakt med noen som er smittet av viruset, må du ringe fastlegen din eller legevakta på 116 117. Slik kan helsepersonell ta imot deg på rett måte og forhindre smitte.

Det nye viruset har nå fått navnet SARS-CoV-2, og kan gi luftveisinfeksjon hos mennesker. I de fleste tilfeller har det kun gitt mild sjukdom. Det rapporteres også om enkelte tilfeller av alvorlig sjukdom og dødsfall, og da hovedsakelig hos eldre med kronisk sjukdom.

Følg disse rådene for å forebygge smitte

  1. Papirlommetørkle foran munn og nese beskytter andre når du hoster eller nyser. Kast lommetørkleet etter bruk og vask hendene.
  2. Bruk albukroken når du hoster eller nyser og ikke har papirlommetørkle tilgjengelig.
  3. Vask hendene ofte og grundig, spesielt når du har vært ute blant folk
  4. Hånddesinfeksjon med alkoholholdige midler er et godt alternativ når håndvask ikke mulig, for eksempel på reise.

Smitter mellom mennesker

Utbruddet startet i millionbyen Wuhan i Hubei-provinsen sentralt i Kina. Smitten ble i begynnelsen knyttet til et stort matmarked i byen, Huanan Seafood Wholesale Market, med sjømat og ulike typer levende dyr, noe som kan tyde på at smitten opprinnelig kommer fra dyr.

Sjukdommen smitter mellom mennesker, og det er sett smitte til helsepersonell og andre nærkontakter. Den smitter som ved forkjølelse og influensa ved at viruset overføres fra luftvegene til en sjuk person og over til en annen. Det skjer på tre måter: at man hoster eller nyser slik at viruset pustes inn eller kommer i kontakt med slimhinnen i øyne, nese eller munn, ved direkte kontakt at den sjuke har det på hendene og smitter andre, eller ved indirekte kontakt der viruset er blitt overført til inventar og andre tar på dette.

Det er ikke sikkert hvor lang tid det tar fra man er smittet til man ser symptomene, men Verdens helseorganisasjonen anslår at det tar rundt 5–6 dager, men at det kan variere mellom 0–14 dager.

Les om Kornaviruset på Folkehelseinstituttet

Symptomene

Det nye koronaviruset fører til luftvegsinfeksjon og kan gi alt fra milde symptomer til mer alvorlig sykdom. Feber har vært rapportert som et vanlig symptom på infeksjon.

Sår hals er rapportert hos personer med mild sjukdom. En del har blitt diagnostisert med lungebetennelse med pustevansker og/eller hoste, eventuelt med lungeinfiltrater på røntgen. Alvorlig lungesvikt og dødsfall forekommer. Informasjon om risikofaktorer hos de sjuke er foreløpig begrenset, men alvorlig sykdom og dødsfall er oftest sett hos eldre og personer med underliggende sykdommer.

Det finnes ingen spesifikk behandling mot sykdommen.

Eldre med kronisk sjukdom mest utsatt

De fleste som blir smittet vil trolig få luftveissymptomer som vil gå over av seg selv, mens noen vil få alvorligere sjukdom med blant annet lungebetennelse.

– Med den kunnskapen vi har så langt, ser det ut til at eldre personer (>65 år) og personer med underliggende kronisk sjukdom, har høyest risiko for alvorlig forløp av covid-19-infeksjon. Vi har per i dag ikke kjennskap til andre risikogrupper. Andel barn som er rapportert med påvist infeksjon, har så langt vært lav, skriver Folkehelseinstituttet på sin hjemmeside.

Folkehelseinstituttet følger nøye med på situasjonen.

– Vi får daglig informasjon gjennom internasjonale nettverk og videreformidler informasjon og gir råd til myndighetene, helsetjenesten og andre aktører om hvilke smitteverntiltak som bør iverksettes i ulike sammenhenger. Folkehelseinstituttet oppdaterer fortløpende informasjon og råd til befolkningen og helsepersonell på nettsidene våre. Laboratoriet ved Folkehelseinstituttet har tilgjengelig analyse for rask påvisning av viruset, skriver instituttet på sin hjemmeside.

(Kilde: Folkehelseinstituttet/NTB)

Kommentarer til denne saken