Gå til sidens hovedinnhold

Vestbyjente har fått møte presidenten to ganger

Artikkelen er over 5 år gammel

Vigdis Neby har bodd i Taiwan siden august. På den tiden har hun opplevd mye. I dette reisebrevet deler hun med seg en god del.

Tiden flyr og vi har allerede kommet godt i gang med mai-måned. Her i Taiwan er det sommer med temperaturer på rundt 30 grader hver dag. Nå når jeg tenker tilbake på de første ukene da jeg kom til Taiwan i august 2015 er det utrolig mye som har skjedd i løpet av disse månedene.

April måned begynte med mitt siste vertsfamiliebytte. Nå bor jeg hos min tredje familie som består av vertsmor, vertsfar og to søstre på 15 og 17 år. Etter å ha bodd hos forskjellige taiwanske familier er det veldig interessant å oppleve forskjellen mellom kulturene i hjemmene deres.

LES OGSÅ:

- VELDIG MANGE ER REDDE
FILMKLIPPET MED VIGDIS HAR BLITT VIST I 70 LAND

Avslutningsskoletur

Hver eneste helg denne måneden har gått med til flere dagers turer. Jeg har også vært på tre dagers skoletur med hele trinnet mitt som består av omtrent 200 elever. Den første dagen gikk turen til hovedstaden, Taipei, og videre nordover til en kjent fjellandsby kalt Jiufen. Selv om været ikke var helt på vår side den dagen, var det likevel fint å gå i de smale gatene som smøg seg oppover i fjellet og i alle de små butikkene som holdt åpent.

De to andre dagene tilbrakte vi ved en fornøyelsespark med både karuseller, berg-og-dalbaner og ville dyr. Hotellet vi sov på den ene natten var tilknyttet denne fornøyelsesparken. På kvelden ble vi overrasket av lemurer som løp gjennom hotellgangene etter at noen elever hadde glemt å lukke ytterdøra. Vi hadde fin utsikt til sebraer, flamingoer og andre afrikanske dyr.  

Denne avslutningsskoleturen er noe av det studentene ser mest frem til før de uteksamineres for å fortsette på universitet. Turen er lagt opp til året før studentene uteksamineres, fordi det er veldig mye som må forberedes det siste året.

 

Skolesystemet

Skolesystemet er helt annerledes enn slik vi er vant med fra Norge. Skoledagen begynner vanligvis klokka 07.30 og holder på til 17.00 eller 17.40. Alle elevene må gå i skoleuniform. Skolene har et eget skolepoliti som passer på at alle følger regler og ikke skiller seg for mye ut fra resten av elevene. Hver morgen stiller politiet seg opp for å overvåke elevene når de ankommer skolen. Det kan være nok at en elev ikke har på seg korrekte sokker. Da kan eleven straffes. Straffen er vanligvis å stå rett opp og ned under hele avslapningstimen etter lunsj, de andre elevene har mulighet til å sove den tiden.

Når skoledagen er over, er det satt opp skolebusser som alle står klare til elevene kan slippe ut fra skolen. Da er skolepolitiet klare til å dirigere bussene og trafikken. Skolene er store og det er mange elever som skal fraktes, så det er utrolig viktig at logistikken flyter godt.

 

Ny president skal settes inn

Ellers begynner det å nærme seg presidentskifte 20. mai. Den 16. januar for snart fire måneder siden var det presidentvalg i Taiwan. Valget sto mellom tre hovedpartier. Vinneren av valget ble den kvinnelige presidentkandidaten Tsai Ing-Wen som nå vil bli den aller første kvinnelige presidenten i Taiwan, Republikken Kina. Ikke siden 800-tallet har det vært en kvinnelig leder i et samfunn hvor flertallet er kinesiske innbyggere!

 

Tsai Ing-Wen er leder for det Demokratiske Fremskrittspartiet. Selv om Taiwan har vært uavhengig siden 1950 har Kina et ønske om at Taiwan skal innlemmes med fastlands Kina. Kina kan true med invasjon hvis Taiwan krever formell uavhengighet. Så under innsettelsen den 20. mai er det ventet demonstrasjoner. Store deler av området rundt der seremonien skal finne sted vil bli sperret av og sikkerhetsstyrker vil passe på.

Det at presidenten er en kvinne vil si at det er knyttet spenning til hvem som vil bli presidentfrue. Presidentfruen har nemlig hatt en sentral rolle i Taiwan. Så nå spekuleres det i om kona til visepresidenten vil kunne få denne rollen. Av utdannelse har den kommende presidentenTsai Ing-Wen studert jus i Taiwan, samt at hun har en master fra New York og en doktorgrad fra England. Hun kommer ikke fra en politisk familie, men hun har i flere år ledet etaten som forhandler med Kina. Hun er 59 år og har aldri vært gift så hun representerer en «utradisjonell» livsstil, og har et internasjonalt perspektiv.

 

Møte med presidentkandidaten

Det er ikke alle som får mulighet til å møte et lands president, men jeg har vært så heldig å få møtt Tsai Ing-Wen to ganger. Den første gangen var før valget, da overrakte jeg blomster til henne. Den andre gangen hadde det blitt avtalt at alle Rotary utvekslingsstudentene i mitt distrikt kunne få muligheten til å møte henne og ta bilde med henne. Det var stor stas og det ble mye fokus på oss utvekslingsstudenter. Mange journalister og TV reportere var tilstede for å dekke saken.

 

Kommentarer til denne saken