- Det eneste golfen koster meg denne helgen, er kalorier, sier Bjarne Tellefsen. Den lokale klubben tilbyr gratis nybegynnerkurs i golf i Folkehelseuka - og de vil ha med folk i alle aldre, uansett form, farge og bakgrunn.

«Veien til golf» heter nybegynnerkurset som blir forkortet VTG. Bjarne Tellefsen er VTG-ansvarlig i Soon Golfklubb og han ønsker velkommen mange nye medlemmer til Son.

- Denne idretten inneholder alt; trim, konkurranse og godt selskap, ivrer Tellefsen.

- Nå som vi til og med har gratis nybegynnerkurs håper jeg folk i kommunen og omegn kjenner sin besøkelsestid og slenger seg med. Selv setter han seg på sykkelen og suser fra Sjøhagen og bort til banen nord i Son så ofte han kan.

Golf er rimeligere enn du tror!

En av fordommene som har fulgt golf i alle år er at det er dyrt. I følge entusiasten Tellefsen er alt du trenger et nybegynner-kurs og medlemskap i en golfklubb. I september er det Folkehelseuke i Vestby kommune og da slår klubben til med gratis nybegynnerkurs.

- Faktisk viser undersøkelser fra Sverige at golf er en rimelig idrett, sammenlignet med fotball, ishockey, ridning, alpint og flere andre idretter, forteller Tellefsen, i golf kan man bruke vanlige klær og utstyret holder lenge. Medlemskap finnes i ulike kategorier, og prisen her i Son er gunstig. Med det nye klubbhuset er det også mulig å drive med golf hele året.

Tar det lang tid?

Selve golfkurset tar ikke lang tid. Det er en helg og klubben kan love at det ikke er noen eksamen.

- Nå er det som tidligere ble kalt «grønt kort» erstattet av et kurs med mer praksis, mindre teori og ikke minst: eksamen er avlyst!, sier Tellefsen. Deretter er det individuelt hvor mye hver enkelt trenger av trening for å mestre køllene sånn høvelig.

Klubbens hovedtrener, David Holder, tilbyr trening tilpasset nybegynnere hver tirsdag. I tillegg er det flust av muligheter til å trene selv både på lange og korte slag, i sand og på korthullsbanen som for øvrig kan brukes av alle, også folk uten gjennomført kurs. Det siste man gjør før man slippes ut på golfbanen på egenhånd er en fadderrunde.

- En av våre frivillige, erfarne og tålmodige faddere går en runde med nybegynneren og hjelper med råd og tips til hvordan man beveger seg på golfbanen og hva man skal ta hensyn til, forklarer Tellefsen. Selv bruker han alt fra en halvtime til halve dagen på golf - avhengig av hva som passer timeplanen og resten av familien.

Trim og godt selskap

Golf er mer enn å slå en liten ball rundt på en gressplen.

- Det er ikke tvil om at det sosiale er en viktig faktor for mange som spiller her, sier Tellefsen.

- I golf er det slik at man spiller vel så gjerne med ukjente, som med venner og kjente. I turneringer blir man satt sammen i grupper og det er mange nye vennskap som oppstår på den måten. Felles trening og en samling i klubbhuset med en kaffekopp er også viktige trivselsfaktorer i golfen.

Visste du at du går omtrent 6 kilometer når du spiller 9 hull?

- Vi ser at vår nye golftrener, David, har gitt mange aha-opplevelser til medlemmene. Økt mestring på banen gjør golf enda morsommere, og da går skrittellerne og andre aktivitetsmålere helt av hengslene, og trimmen kommer av seg selv. Faktisk viser en undersøkelse gjort av Høgskolen i Telemark (Tangen, 2012) at det å ha det moro er den viktigste motivet for de fleste golfere.

- Det kan vi slå fast at man får her i Soon Golfklubb, avslutter Tellefsen.