Denne julematen er livsfarlig for hunder

Kine Bjølsen Opstad, dyrepleier og produktsjef for dyreforsikring hos If, ber hundeeiere være varsomme med julematen til de firbeinte.

Kine Bjølsen Opstad, dyrepleier og produktsjef for dyreforsikring hos If, ber hundeeiere være varsomme med julematen til de firbeinte.

Tradisjonell julemat som ribbe, pinnekjøtt, sjokolade og rosiner kan være livstruende om de havner i feil munn.

DEL

Har du hund er kanskje dette ikke helt ukjent, men det kan neppe gjentas for ofte. Nederst i saken får du en liten huskeliste som blant annet inneholder nummeret til Giftinformajonen, hvis uhellet skulle inntreffe.

Juletid er hyggetid, og mange vil unne kjæledyrene sine noen ekstra godbiter. Det er bra å tenke på dyrene, men vær nøye med hva du gir, og vær nøye med hvor mat og godteri blir plassert. Hunder er nysgjerrige.

– Selv om det er fristende å la hunden smake på familiens godsaker, kan fet og salt julemat gi magetrøbbel for dyret. Andre matvarer kan være direkte livsfarlige, sier Kine Bjølsen Opstad, dyrepleier og produktsjef for dyreforsikringer i forsikringsselskapet If.

Derfor er sjokolade farlig

Mange er uvitende om at sjokolade inneholder stoffet teobromin, som er svært giftig for hunder. Den «sunne» mørke sjokoladen er den aller farligste for dyr.

- Teobromin påvirker både hjerte og hjerne. Dersom hunden din har fått i seg sjokolade vil man i første omgang kunne merke det på at den blir kvalm, sikler, blir veldig tørst og oppfører seg urolig, sier dyreeksperten.

Ved store inntak kan hjerterytmen bli uregelmessig, hunden kan bli stiv i gangen, sjangle og få kramper. I ekstreme tilfeller kan en sjokoladeforgifting føre til organsvikt og død for hunden.

- Dersom du mistenker at hunden har fått i seg sjokolade er det viktig å ringe giftinformasjonen eller veterinær. Gjør det så fort som mulig - uavhengig om hunden har symptomer eller ikke, og forklar hva hunden har spist. Dersom det er snakk om en forgiftning er det viktig å komme i gang med behandling så raskt som overhodet mulig, sier Opstad.

Giftige mengder

Når du vurderer hvor giftig sjokolade er, må du vite hva hunden har spist (mørk sjokolade, melkesjokolade eller kakaoprodukt). Det er viktig å vite hvor mange gram hunden har spist og vekten på hunden. 

"I norsk melkesjokolade er det cirka 1,2 mg teobromin per gram sjokolade (1,2 mg/g). Jo høyere kakaoinnhold og jo mørkere sjokoladen er, dess mer teobromin inneholder den. Hunder som har spist mer enn 20 mg teobromin per kg kroppsvekt kan få kliniske tegn på forgiftning.", i følge HelseNorge.

Et regne-eksempel på en mulig sjokoladeforgiftning hos hund

Fido har spist en hel plate med melkesjokolade på 200 gram. Fido veier 13 kg.Melkesjokolade inneholder 1,2 mg teobromin/gram sjokolade. 

 1. 200 gram sjokolade * 1,2 mg teobromin/gram sjokolade = 240 mg teobromin

 2. Fido veier 13 kg: 240 mg teobromin/13kg = 18,5 mg teobromin/kg kroppsvekt

I dette eksempelet har Fido spist mindre enn 20 mg teobromin/kg. Her er det ikke nødvendig med spesielle tiltak eller å oppsøke veterinær.

Oversikt over teobromin i norsk sjokolade

 • Melkesjokolade: 1,2 mg/g
 • Mørk sjokolade: 5-8 mg/g
 • Mørk, usøtet sjokolade: 14-16 mg/g
 • Kakaopulver: 12 mg/g
 • Kakaobark: 2-30 mg/g​

Kilde: Helsenorge

Forsiktig med salt og krydder

Kine Bjølsen Opstad i If understreker at det ikke nødvendigvis er farlig om hunden får i seg et par ribbebiter eller medisterkaker, men store måltider med nesten bare fett kan være farlig for bukspyttkjertelen. Salt og krydret julemat, slik som pinnekjøtt, står også på lista over hva hunden ikke bør få i seg – om man ønsker å holde magen i lage.

– Hvis hunden ikke er vant til å få noe annet enn hundemat, men på julaften får erstattet tørrfôrmiddagen med middagsrester, kan det fort føre til diaré. Grunnen er at tarmsystemet til hunden ikke er vant til slik mat, sier dyreeksperten.

I tillegg kan små bein og beinrester skade tennene, eller sette seg fast i tarmene og føre til forstoppelse. Det kan også sette fast i halsen.

– Vi har sett tilfeller hvor bein fra ribbe har satt seg fast i spiserøret til dyret og må fiskes opp med endoskop. For disse familiene ble julehyggen raskt snudd til juledramatikk, sier Opstad.

Hvis du ønsker å gi hunden julemat, så er ren kalkun et alternativ. Hundegodteri er også godt egnet som en ekstra godbit til de firbeinte i høytiden.

---

Hold hunden unna denne maten

 • Sjokolade
 • Ribbe og annen fet julemat
 • Salt og krydret mat, slik som pinnekjøtt og medisterkake
 • Druer, rosiner, løk og nøtter
 • Små bein og annet som kan sette seg fast i svelg og tarm
 • Giftige juleblomster som tulipaner, julestjerner, liljekonvall, svibler, misteltein, kristtorn, juleroser og amaryllis

Husk også på:

 • Plasser stearinlys utenfor rekkevidde for nysgjerrige snuter og viftende haler.
 • Juletre og julepynt bør plasseres på trygge steder, og bytt ut glasskuler med plast dersom det er fare for at de kan knuses under små poter. Ikke tilsett planteernæring i juletrefoten da både hunder og katter ofte drikker vann fra andre steder enn vannskålen.
 • Husk på at gavetråden ikke må svelges da dette fører til magetrøbbel. Den bør heller ikke lekes med uten tilsyn da den kan feste seg rundt halsen.
 • Lagre telefonnummeret til Giftinformasjonen 22 59 13 00 (døgnåpen telefon) og akuttnummeret til veterinær – i tilfelle uhellet skulle være ute.

Artikkeltags