Gå til sidens hovedinnhold

Er kulturkvartalet verdt det?

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev skrevet av Anne Kristine Fronth Stene, kulturinteressert fra Son.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det diskuteres en del rundt det planlagte kulturkvartalet og kulturhuset i Vestby for tiden. Det koster masse penger og de sterkeste stemmene mener vi ikke trenger dette bygget, og setter det opp mot bygging av sykehjem og skoler.

I utgangspunktet roper jeg høyt hurra når det er snakk om å bygge kulturhus. Å nyte, formidle og å skape kultur er utrolig viktig for oss mennesker. At kommunen har kultur som et satsningsområde, må man bare gi honnør. Og jeg liker VIRKELIG ikke at kultur omtales som luksus og som mindre samfunnsnyttig.

Men selv jeg, som muligens kan sies å være en kulturkjerring, lurer litt på om kulturkvartalet i Vestby er et bra prosjekt for kommunen. Biblioteket både trenger og fortjener bedre lokaler, og det er en del av planene for kvartalet. Det nevnes også scene, øvingslokaler, cafe/servering, kontorer, parkering for sykkel og bil, og etablering av Rådhusparken samt gangarealer rundt kulturhuset.

Vi vet altså litt om hva kulturkvartalet er tenkt å romme, men ikke så mye. Det vi vet mer om er at bygningsmassen blir veldig stor og at den vil koste omkring en halv milliard å bygge. Man kan steile over både størrelse og kostnader, men det jeg lurer mest på er om det egentlig er verdt det? Og det tror jeg det kan være, men da må vi snakke mer om innhold enn om bygning. Hva skal dette bygget fylles med? Hvordan og hvorfor?

Jeg lurer på hva drømmene og vyene for kulturkvartalet er, og hva tilbudet til befolkningen skal være. En bygning i seg selv skaper ingenting. Det er mennesker med visjoner, og kraft og mulighet til å virkeliggjøre dem som skaper.

Det sies at kulturhus trekker folk. Men igjen lurer jeg på hva det skal være i det planlagte kulturhuset som vil gjøre Vestby mer attraktivt og til et bedre sted å bo. For huset i seg selv har ingenting å tilby. Det er innholdet og tilbudet som er verdifullt.

Dersom kulturkvartalet tar mål av seg til å være en del av og en støtte for det levende og frodige kulturlivet i Vestby er det helt topp. Dersom kulturkvartalet binder opp det som er av kommunens kulturmidler eller kommunen ikke makter å skape en åpen og fleksibel bruksarena i kulturhuset, blir det en klamp om kulturfoten.

Vil kulturkvartalet klare å holde åpent fra tidlig til seint? Vil kommunen klare å gjøre huset tilgjengelig for unge og gamle? Vil kommunen klare å skape rom for folk som vil skape kunst og kultur på alle nivåer? Åpenhet, tilgjengelighet, bredde og mangfold er avgjørende for dette prosjektet.

Anne Kristine Fronth Stene

Kulturinteressert fra Son.


Nødvendigheten av åpenhet og tilgjengelighet mener jeg i både direkte og overført betydning. Bygningen må utformes slik at den er lett å gå inn i og å være. Vi må kjenne oss velkommen og hjemme. Den må fungere integrert med befolkningen og bli det offentlige torvet vi møtes på, passerer gjennom og oppholder oss. Kulturkvartalet må være vår felles storstue, bandgarasje, atelier osv. Et sted for å møtes, et sted for å skape, et sted for å lære, et sted for å utvikle og å nyte kultur av alle slag.

Vestby kommune er en desentralisert kommune med mange lokalsamfunn hvor vi finner et rikt, blomstrende kulturliv. Vi har bl.a. korps, kor, kunstforening og maleklubb. Og vi har ildsjeler som drar i gang kjempeprosjekter. Bare hør her: Sånafest i Hølen og omegn! Kulturdøgn Soon! The Coffeeshop i Vestby! Bibliotekets venner i Son! Ramme gård i Hvitsten! Dette må vi dyrke videre på.

Lokale foreninger og lag samarbeider med ildsjelene. Lokalbefolkningen får bidra som frivillige, promotører og publikum. Kommunen kan bidra som «kulturgartnere». Kommunal støtte er selveste plantenæringen som kan bidra til fortsatt vekst til det fantastiske som allerede skjer på grasrotnivå. I motsatt fall vil mye visne hen.

Store mengder frivillige stiller opp for arrangementene, folk drar sammen og det skapes bedre lokalmiljøer og betydelig stolthet over hva vi sammen kan få til og hva vi ER. Dette er talentutvikling – både for dem som arrangerer og for de som opptrer og stiller ut. Og det er samfunnsbygging på høyt nivå.

Energien, motet og ambisjonene jeg ser hos de lokale kulturaktørene savner jeg i samtalen om kulturkvartalet. Jeg vet ikke hva kommunen ønsker å gi og å skape for og med oss. Derfor blir jeg skeptisk. Og jeg blir redd for at kulturkvartalet blir redusert til en kommunal utgiftspost i stedet for et sted for kulturell vekst og liv til folk og samfunn.

Så kjære Vestby kommune og kulturavdelingen: Ta frem de store ordene og fortell oss hva kulturkvartalet skal bli. Vis oss at dette er både ambisiøst, visjonært og storartet. Jeg bryr meg ikke så mye om den store teatersalen, men om hvordan dere tenker å skape opplevelser, bygge talenter og å bruke kultur som brobygger og samfunnsbygger. Kan dere gjøre det, er jeg helt med.

Da er kulturkvartalet verdt sin vekt i gull.

Kommentarer til denne saken