Representanter fra Vestby videregående skole og Wavin er mandag samlet rundt et bord i rektor Per Hedums kontor. Foran dem ligger det et knippe kontrakter hvor fagskolens samarbeidsavtale med rørprodusenten er nedtegnet.

Før han setter sin signatur på arket opplyser markedssjef i Wavins nordiske avdeling, Niklas Åkesson, at avtalen vil gi fagskolens studieløp et løft.

– Slipper generiske objekter

– Vi har laget innholdsbiblioteker av våre produkter som studentene kan benytte. Samarbeidsavtalen gjør det nå mulig for dem å konstruere 3D-tegninger med komplett beskrevne og dokumenterte artikler. De slipper å lage generiske objekter av rør som ikke finnes i virkeligheten, forklarer Åkesson.

For ved fagskolen i Vestby er det et ettårig studieløp kalt BIM-tekniker. Her lærer studentene å tegne datamodeller i programvaren BIM. I studiet planlegger studentene byggeprosesser ved å dra inn modeller av materialer og utstyr i tredimensjonale byggemiljøer. Med den nye samarbeidsavtalen kan modellene bli mer virkelighetstro enn før.

– Er det en fordel? spør vi markedssjefen.

– Ja, nå kan studentene lage modeller med et eksakt design. Dette er effektiv lærdom. For dersom en modell stemmer med virkeligheten kan en rørlegger kappe rørene før han eller hun reiser ut til byggeplassen.

– Vestby videregående skole er derfor helt på linje med bransjen. Å benytte BIM blir mer og mer viktig i prosjektering, tilføyer Åkesson.

Fornøyd med samarbeid

Rektor Per Hedum mener samarbeidsavtalen er viktig for skolens omdømme og profil.

– Samarbeidsavtalen er midt i blinken for at fagskolens studenter skal kunne anvende kunnskap. Noen av fremtidens arbeidsplasser for håndverkere blir som å sitte i en cockpit og planlegge bygging digitalt. Da hjelper det ikke om man har pugget alle hovedstedene i Belgia, dersom kunnskap ikke kan anvendes i praksis, sier Hedum.

Rektoren mener samarbeidsavtalen med Wavin styrker fagskolens kontakt med bransjen.

– Nå skal Matz og jeg sørge for at elevene våre får en yrkesnær kompetanse slik at de får seg en jobb, tillegger han, og sender fagskolens leder, Matz Antonsen, et blikk over bordet.

Antonsen påpeker at fagskolen ikke vil tviholde på den nye kunnskapen.

– For oss er det viktig å samarbeide med store aktører. Jeg vil derfor oppfordre kommunene i Follo til å ta kontakt med oss for å finne nye samarbeidsarenaer, avslutter Antonsen.