Denne sommeren ønsker vi oss, og ikke minst fortjener vi, en skikkelig drømmesommer. La oss gi barna våre det samme.

I år lengter vi ekstra etter strålende sol, sosialt samvær og avslappende dager - langt unna nyheter om mutasjoner, vaksineforsinkelser og smitteutbrudd.

Sånn er det også for barna. Det siste lange koronaåret har vært krevende for barn og unge. Det har vært stengte fritidsaktiviteter, hjemmeskole og mange har vært urolig for at noen de er glade i skal bli syke. Det har vært et annerledes år, et ensomt år og et kjedelig år.

Sommeren 2021 ser mye ut til å snu. Endelig. Og nå koser voksne seg. Vi ser bilder av fulle utepilsserveringer over hele landet. Voksne samles til sene middager og sommeravslutninger, og Facebook flommer over av iskalde pils i solnedgang.

La oss i gleden over gjenåpning og gjenvunnet normalitet, også fokusere på barna. De har færre år med normalitet bak seg, og opplever kanskje den siste perioden som enda lenger enn oss voksne. Hva med at alle voksne stiller seg spørsmålene: Hva trenger ungene denne sommeren? Og hva kan jeg gjøre for at den blir ekstra fin for mine barn og barna i vårt nabolag?

Jeg ønsker meg en sommer der voksne har disse fem ønskene høyt i bevisstheten:

1. Vær der for barna dine! For barn er lek og samtaler med deg viktig. Vis at du er 100 prosent tilstede for dem, ved å legg bort mobilen og prioriter is foran hvitvin.

2. Bruk alkovett! Når vi drikker slår vi raskt av foreldreradaren og blir mindre oppmerksomme på barna og deres behov. Hold deg til null, ett eller to glass alkohol sammen med barn

3. Test alkoholfritt! Kjøp inn god alkoholfritt drikke, og lage en god alkoholfri mocktail til gjestene i sommer. Utvalget er større enn du klarer å komme igjennom i løpet av sommeren.

4. Lag felles regler! Snakk med voksne dere skal feriere med og blir enige om regler for alkoholbruk. Hvor mange glass er det ok å drikke? Når på døgnet er det ok å drikke? Når skal man ikke drikke?

5. Gjør noe med en dårlig magefølelse! For noen barn er sommerferien tøff, fordi de har foreldre som har utfordringer med alkohol eller andre problemer. Gjør noe hvis du er bekymret for et barn.

Nå starter sommerferien. Du kan bidra til at det den drømmesommeren barna våre fortjener nå.