Gå til sidens hovedinnhold

Flere tilfeller av forgiftede katter i Vestby: Frykter at ny, potent gift har skylda

Artikkelen er over 1 år gammel

De siste ukene har Vestby Dyreklinikk fått inn flere tilfeller av akutt syke katter der det er mistanke om forgiftning med frostvæske eller musegift.

Det er dyreklinikken som melder dette på sin nettside i romjula.

I Frogn har to katter blitt avlivet, etter å ha blitt forgiftet av rottegift. Dyreklinikkene får nå mange henvendelser fra bekymrede katteeiere, skriver Amta. Bakgrunnen er nylige tilfeller av syke katter og mistanken om forgiftning med etylenglykol (frostvæske) eller alfakloralose, som er stoff i musegift.

To nylige tilfeller

På venterommet på Vestby Dyreklinikk er kun hunder og hundeeiere når Vestby Avis titter innom fredag. På benken har dyrepleier Inger-Margrethe Løveid en frisk katt, fortsatt bedøvet etter behandling.

– To katter vi fikk inn nylig viste begge tegn til forgiftning. Den ene katten klarte seg, mens den andre måtte avlives, forteller dyrepleieren.

Veterinær Kristin Engesæth viser til tilfeller i Vestby og Frogn. Til Vestby Avis sier hun at det ikke er grunn for å til å tro at noen bevisst har gått inn for å forgifte kattene. Hvor mange firbeinte det er snakk om er også uvisst, men klinikken har fått inn flere syke katter den siste tiden.

– En ny type musegift som har kommet på markedet det siste året med giften som kalles alfakloralose, er veldig potent. Den tar effektivt livet av mus. I motsetning til tidligere typer gift, blir også katten syk. Obduksjoner av katter som har blitt syke, viser at disse har hatt mus i magen som har fått i seg giften, opplyser veterinæren.

God, gammeldags musefelle

Å fjerne giften fra markedet, vil ifølge veterinæren trolig være vanskelig.

– Om vi skal komme med en oppfordring til de som vil unngå at kjæledyr får i seg dette, så er det å gå tilbake til den gode gammeldagse musefella. Alternativt sørge for at giften blir begrenset til lukkede rom.

– Har tilfellene med årstiden å gjøre - at flere setter ut mus- og rottegift?

– Det stemmer nok. Mus søker heller ikke inn i varmen i samme grad sommerstid.

Fristende frostvæske

En annen fare for utekatter er stoffet etylenglykol. Dette smaker søtt og blir liggende ute som flytende væske i minusgrader, noe som er veldig fristende for tørste katter. Rundt tre timer etter inntak har katten maks konsentrasjon i blodet. De første tegnene på forgiftning kan være slapphet, ukoordinert gange og oppkast. Etter denne første fasen kan det virke som at de blir bedre, før det skjer en forverring. En katt på fire kilo trenger ikke mer enn en spiseskje for å få dødelige skader.

– Å ta kontakt med veterinær på et tidlig tidspunkt er helt avgjørende for prognosen, sier Engesæth.

– Ingen motgift

Når det gjelder musegift, starter symptomene vanligvis mellom 30 minutter og fire timer etter at dyret har spist giften. Man ser ofte skjelving, kramper, små pupiller, økt sensitivitet og sikling. Katter kan bli nedkjølte og kan i enkelte tilfeller gå i koma, opplyser klinikken.

– Hvis man er veldig raskt ute, og vet at katten har fått i seg denne giften, kan man gi brekkmiddel. Behandlingen utover dette er medisinsk kull og støttebehandling til giften er ute av kroppen etter 1-3 dager, opplyser veterinæren.

Katter vil kunne få i seg musegift ved å spise forgiftede mus, eller gift direkte fra dispenser.

– Vi ber derfor om at folk er ekstra forsiktig om man setter ut musegift, og at man følger oppfordring fra produsent ved å kun benytte produktet innendørs eller i lukkede rom, og fra solide dispensere hvor barn og husdyr ikke får tak i produktet.

Mistenker du at katten din er blitt forgiftet, ikke nøl med å kontakt, sier veterinæren.

– Ta kontakt med Mattilsynet

Også Dyrebeskyttelsen har i løpet av 2019 har fått inn mange meldinger om både tamme og ville dyr som har hatt tegn på forgiftning. Dyrebeskyttelsen Norge slår alarm og ber alle om å være forsiktig med gift i hjemmet, og håper samtidig at myndighetene tar dette på alvor.

Katteeiere som mistenker at katten deres har blitt forgiftet bør varsle om dette elektronisk ved å bruke «VARSLE OSS»-knappen på Mattilsynets hjemmeside slik at Mattilsynet får dokumentert omfanget av forgiftninger. Når man varsler, bør man beskrive hvorfor man tror katten har blitt forgiftet og omstendighetene rundt hendelsen. Legg gjerne med kartreferanse på hvor dette har skjedd, veterinærjournal og annen informasjon eller bilder som kan være nyttig, oppfordrer Dyrebeskyttelsen.

Kommentarer til denne saken