Gå til sidens hovedinnhold

For et levende sentrum trenger vi plass til bilen

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev signert Torvgaarden, Son Brygge og Fiskebutikk, Galleri Soon, Son Blomster, Soon Smykkeverksted, SkredderFrisør og Soon Skibshandleri.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det høres flott ut med gågate, bilfritt torg og smilende mennesker ruslende rundt i solskinnet i idylliske Son. Men vi som driver butikker må holde åpent hele året. Også på regnværsdagene. Da trenger vi at det ikke oppleves tungvint å komme til oss. Vi trenger at kundene kan kjøre bil helt frem.

I et leserbrev i Vestby Avis 3. mars skriver Christian Hallan og Louise Brunborg-Næss i Vestby MDG at de sier ja til å prøve ut gågate og bilfritt torg i Son. De «tror det er klokt å begrense bilkjøring gjennom den trangeste delen av sentrum» og de skriver at: «De som kommer til Son med bil har en rekke parkeringsmuligheter innenfor ti minutter å gå fra torget: Kulturkirken, hotellet, stranda, Båtbyggerveien, Havnegata, Kiwi, og Ørajordet.» Som drivere av de butikkene som ligger i den trangeste delen av Son og rundt torget ønsker vi å kommentere dette innlegget.

Som de skriver er det lett å se for seg at 50 personer som rusler gjennom sentrum for å kjøpe is en solskinnsdag også titter innom båtbutikken eller galleriet. Det hender også at slike «tittebesøk» resulterer i et salg.

Det er derimot ikke så lett å se for seg kunder gå med tunge seil på ryggen fra Soon Skibshandleri og bort til Ørajordet. Eller at noen skal bære med seg et stort og kostbart maleri fra Galleriet og bort til Kiwi en regnværsdag i november. At de fleste vil trives med å traske seg gjennom snø og slaps fra Fiskebutikken og bort til Havnegata, bærende på en stor skalldyrskasse, er heller ikke så lett å se for seg.

Det er ikke is-salget eller det eventuelle impulssalget en solskinnsdag i sommerhalvåret som holder liv i butikkene i Son sentrum. Det gjør de kundene vi har gjennom hele året og som kommer til oss på planlagte besøk for å handle. Kundene som også kommer på regnværsdagene i oktober og i mars.

Det er tøft å drive næring på et lite sted som Son. Det kreves enormt med innsats og engasjement for å opprettholde en kundebase butikkene kan leve av. Det vi hele tiden må jobbe med er å gjøre det attraktivt og lett tilgjengelig. Da er ikke bilfritt sentrum løsningen.

Som næringsdrivende ønsker vi politikernes engasjement velkommen, og at de i samarbeid med næringslivet ser på mulighetene for økt aktivitet i Son og enda bedre tilrettelegging for både næringsliv og besøkende. Son er en perle vi ønsker å ta vare på og hvor vi ønsker å fortsette å drive næring. Da er vi avhengige av at bilen får ha sin plass i sentrumsbildet. Om kundene opplever det som tungvint å komme til oss for å handle reiser de heller et sted som er lettere tilgjengelig. Det betyr faktisk kroken på døra for butikkene i Son. Og det igjen vil vel gjøre rusleturen i sentrum mindre attraktiv?

Les også

Hvordan få et levende sentrum i Son?

Kommentarer til denne saken