Gå til sidens hovedinnhold

Fremdeles håp for småsteder som Garder, Hvitsten og Hølen

Bredbåndsdekningen til småstedene i kommunen har vært basert på et kobbernett som Telenor ikke lenger ønsker å drifte. Men det var bare inntil Nasjonal kommunikasjonsmyndighet kom på banen.

For abonnenter

Det gamle kobbernettet til Telenor har ofte vært den eneste muligheten for grisgrendte strøk å få tilgang til Internett via bredbånd.

Både Garder, Hvitsten, Hølen og flere gårder rundt om i Vestby har benyttet seg av ADSL fra Telenor eller andre leverandører.

Når dette nettet har blitt skadet og det har oppstått brudd, har Telenor fortalt at det ikke vil bli reparert da de uansett vil utfase hele kobbernettet i løpet av neste år.

Les også

Hvitsten-beboere fremdeles uten bredbånd etter kabelbrudd

Uaktuelt å stenge nettet

Planen om å stenge kobbernettet gjaldt imidlertid kun inntil Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) kom på banen. De har nå gjort det klart at det blir uaktuelt å stenge det allerede i 2022.

– Nkom vil her presisere at vi har pålagt Telenor å videreføre kobbernettet i en overgangsperiode frem til høsten 2025. Dette for å sikre konkurransen i bredbåndsmarkedene inntil alle kunder er overført og har tilgang til ny teknologi, sier direktør Pål Wien Espen i Nkom.

Telenor har fått beskjed fra Nkom om at de kan stenge nettet før høsten 2025, dersom de kan tilby gode erstatningsløsninger for grossistkundene.

Samtaler strandet

Ifølge NTB strandet samtalene mellom Nkom og Telenor i september. Hva som skjer videre med kobbernettet vites derfor ikke per dags dato.

De to store leverandørene, Telenor og Telia, forteller at 5G vil være det foretrukne for de som bor i grisgrendte strøk, men per i dag er det kun Telia som leverer 5G til enkelte steder i Vestby.

Telias dekningskart viser at det er store hull i dekningen til 5G, om man ikke bor nær Vestby sentrum eller langs Oslofjorden.

Telenors kunder må derimot vente en stund til på 5G. Ifølge deres nettsider vil 5G-nettet være godt utbygd innen utgangen av 2022, men nøyaktig når Vestby får tilgang står det ikke noe om.

Les også

Vestby blant stedene som får 5G-nett om kort tid

Kommentarer til denne saken