Hver onsdag fyller Ingjerd bilen og drar til Oslo

FYLLER BILEN: En vanlig situasjon hjemme hos Ingjerd Beate Hilsen i Son på onsdag ettermiddag: Bilen smekkfull med varer som skal deles ut på gata i Oslo.

FYLLER BILEN: En vanlig situasjon hjemme hos Ingjerd Beate Hilsen i Son på onsdag ettermiddag: Bilen smekkfull med varer som skal deles ut på gata i Oslo. Foto:

Cirka 250 onsdager de siste fem årene har Ingjerd Beate Hilsen fra Son fylt bilen med klær, mat, varm kaffe og kakao og reist til Oslo. Her deler hun og de andre ildsjelene i Gateteam Oslo ut varme klær og mat til hovedstadens rusmisbrukere og hjemløse.

DEL

Hvis du vil treffe Ingjerd Beate Hilsen på onsdagskvelder så må du til Jernbanetorget i Oslo. I to timer fra klokken 18.00 står hun og cirka 15 andre fra Gateteam Oslo på Jernbanetorget og deler ut mat, varme klær, soveposer, liggeunderlag, godteri, bakerivarer, hygieneartikler og annet som rusmisbrukere og hjemløse kan trenge.

- Forrige onsdag var det 140 personer som møtte opp for å få mat. Det viser jo hvor mange mennesker som lever i dette miljøet i Oslo. Det gjør veldig godt å kunne hjelpe noen av dem og gi en liten oppmuntring i hverdagen, sier Ingjerd Beate Hilsen.

Huset er fullt

Hun forteller at det sosiale engasjementet hennes tar ganske så mye tid og ikke minst plass. Hele huset på Deør i Son er preget av hjelpevirksomheten. Rundt omkring står det varer som er sortert og pakket for utdeling, i kjelleren er det store lagre med ting hun har fått eller samlet inn og både seint og tidlig er 53-åringen i sving for å forberede onsdagens tur til Oslo.

- Det er mye som skal forberedes. Blant annet så har jeg store mengder med smågodt og sjokolade som jeg pakker om i porsjonspakker til rusmisbrukerne. Selv om godteri ikke akkurat er noe nødvendig så er det veldig populært. De som ruser seg har ofte et veldig sukkersug, så posene mine er svært så populære, smiler hun.

Klær og mat

Men godteri er selvsagt bare en veldig liten del av det Ingjerd og de andre gode hjelperne i Gateteam Oslo har med seg til Jernbanetorget. Bilene deres er fylt til randen når de kjører til Oslo, enten de kommer fra Nittedal eller Son, og i Oslo får de låne en budbil som de fyller opp på lageret som Gateteam Oslo disponerer.

- Vi har med oss mye klær som folk gir til oss. Klærne skal være hele og rene, det er viktige krav. Nå på vinteren med kulde er det selvsagt ekstra behov for varme klær. Veldig mange av de som vi hjelper i Oslo oppholder seg mye ute. Flere av dem bor også på gata.

- Ellers så har vi med oss matpakker som skal dekke ett måltid. Dette kan være baguetter, brødskiver som frivillige har smurt på, eller andre bakevarer. Uansett skal det være nok til at mottakerne blir gode og mette. Vi deler også ut en halvliters flaske med cola til hver. Hver måned får vi hente et bestemt antall paller. Ellers så pakker jeg hygieneartikler i porsjonspakninger som skal gjøre det enkelt for mottakerne. Her er sjampo, barbersaker, dusjsåpe, såpe, tannkrem og andre selvfølgeligheter. Noen bor også på hospits hvor det er vaskemaskin, og da får de også vaskemidler av oss.

Mange som bidrar

Ingjerd Beate Hilsen forteller at det er stadig flere som har blitt kjent med jobben Gateteam Oslo gjør.

- Dette har resultert i at vi nå får frivillige til å hjelpe oss mye enklere enn før. Jeg er en av 12 faste i teamet. I tillegg har vi mange som følger oss på Facebook, og når vi legger ut oppgaver vi trenger hjelp til så går det aldri lang tid før samtlige oppgaver er fordelt.

- Vi har også mange gode bidragsytere i næringslivet. Blant annet er det to hoteller i Oslo som hver uke bytter på å sørge for at vi kan servere et varmt måltid til rusmisbrukerne. Dette er enkle ting som suppe, lapskaus eller wienerpølser. Brusen vi deler ut sammen med maten hver onsdag er sponset av Coca Cola Norge, og en rekke butikker bidrar med forskjellige produkter. Ofte er det varer som er i ferd med å gå ut på dato, men som er like flotte. Selv har jeg flere butikker i nærmiljøet som jeg får mye fra.

- Dessuten dukker det plutselig opp situasjoner som kommer oss til gode. En helg datteren min og jeg hadde tent de levende lysene for å se en god film sammen så ringte Rema i Spydeberg. Kjølediskene deres hadde røket og de lurte på om vi kunne komme for å tømme diskene og ta med oss varene. Da ble det jobbing på oss til langt på natt i stedet for filmkos, ler Ingjerd Beate Hilsen.

MANGE GIVERE: Ingjerd Beate Hilsen forteller at det er mange givere både blant næringsdrivende og privatpersoner også lokalt. Resultatet er at hun har et solid lager i kjelleren.

MANGE GIVERE: Ingjerd Beate Hilsen forteller at det er mange givere både blant næringsdrivende og privatpersoner også lokalt. Resultatet er at hun har et solid lager i kjelleren.

250 onsdager

Siden hun startet engasjementet sitt i Gateteam Oslo for fem år siden så har det blitt cirka 250 onsdagsturer til Oslo for uførepensjonisten.

- Ferie tar vi utenom onsdager, ler hun.

- Ellers så er det viktig at Gateteam Oslo er på plass hver eneste uke, slik at de vi hjelper vet at de kan finne oss. De eneste dagene vi dropper utdeling er hvis 17. mai havner på en onsdag. Da er det ikke plass til oss på Jernbanetorget. Vi dropper også julaften, 1. juledag og 2. juledag. Rett og slett fordi hjelpetiltakene er veldig godt ivaretatt i Oslo gjennom det åpne julearrangementet «Alternativ jul», forteller Ingjerd Beate Hilsen som også vil skryte av familien sin.

- De har også vært med til Oslo, men aller mest er jeg glad for støtten de gir meg ved at de er tålmodige med at hele huset til tider er preget av engasjementet.

Dette er Gateteam Oslo

Gateteam Oslo ble startet av Siw Indsetviken for syv år siden. Faren hennes døde og hun skulle fordele klærne hans til trengende i Oslo. Dette ble starten på et enormt engasjement som endte med Gateteam Oslo.

Artikkeltags