Gå til sidens hovedinnhold

Gartnerikvartalet fremstår ikke som et pent og hyggelig område

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev skrevet av Stein Aune.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I Vestby starter vi med tilnærmet blanke ark når det gjelder utvikling av sentrum. Man har valget mellom å utvikle et sentrum som er pent og som er et hyggelig sted å være for innbyggerne, eller å utvikle noe som er stygt med dårlige løsninger og dermed et sted som det er lite hyggelig å oppholde seg for innbyggerne. Med på kjøpet vil man få dårlig miljø med alt det negative som følger med dette.

Administrasjon og politiker må vise at de er de er i stand til å forvalte en utbygning av Vestby sentrum, slik at Vestby blir et hyggelig sted å oppholde seg. Gartnerikvartalet som Gunvald Andersen ønsker å bygge ut, fremstår ikke som et pent og hyggelig område.

Et så stort prosjekt som utviklingen av Vestby sentrum krever at man har med resurser med erfaring fra tilsvarende prosjekter andre steder for å lykkes. Dette gjelder både politisk og administrativt. Disse ressursene må være med under hele utviklingen fra man starter opp og frem til sentrum er ferdig utbygget. Hvis man ikke har en slik støtte, er det en stor sjanse for at man mislykkes.

Ett eksempel på dårlig planlegning er Ski hvor man har ødelagt sentrum med et stort kjøpesenter. Det er også mange andre steder man kan dra for å se eksempler på utbygning som ikke er til det beste for de innbyggerne utbygningen er ment å tjene. Mange av disse områdene sliter blant annet med høy kriminalitet, rusmisbruk og andre sosiale problemer.

Les også

Fylkesmannen snur – trekker innsigelsen mot Gartnerikvartalet

Jeg har lest intervjuer med Gunvald Andersen hvor han sier at han vil bygge hybler for studenter på universitetet i Ås.
Universitetet på Ås vil, når alt er ferdig utbygget, ha tilstrekkelig med hybler for å dekke behovet til alle studenter og det er derfor ikke behov for hybler i Vestby for de som går på universitetet på Ås. Det er i tillegg en relativt tungvinn reisevei da man må ta toget til Ås og videre en relativ lang vei til universitet. Jeg har ikke hørt at det finnes eller sett en analyse på hvor mange studenter som vil bo i Vestby og jeg tror heller ikke den analysen har blitt gjort.

Jeg skal ikke gå inn på spørsmålet om det er riktig å bygge små leiligheter eller ikke, det er utbyggers oppgave, selv om det kanskje bør være litt blandet og ikke bare små leiligheter på grunn av miljøet. Det er ingen grunn for at små leiligheter ikke kan bygges i pene bygg og i hyggelige omgivelser.

Det komplekset som er planlagt bygget er etter mitt syn ikke pent og hyggelig. Det vil ikke være et sted folk som flytter til Vestby ønsker å bo, slik at det vil være naturlig å søke andre løsninger for å fylle opp leilighetene.
Sosialetatene i området, inklusive Oslo sliter i dag med å skaffe nok små leiligheter til sosialklientene. De vil derfor være naturlige leietakere da prisen er gunstig i forhold til tilsvarende leiligheter nærmere Oslo. Hvis det blir et stort antall sosialklienter så vil det skremme andre fra å etablere seg der. Bygger man en getto så risikerer man å få et dårlig miljø med de problemer følger med.

Utbygger vil bygge en vegg av bygg mot Vestbyveien. Solon Eiendom planlegger pluss-leiligheter, leiligheter med høyere standard, på tomten til gamle Vestby skole. Med en vegg av bygg på 8 – 9 etasjer mot Vestbyveien, samtidig som det er uklart om hvem som flytter inn i de små leilighetene, bør man ikke være veldig overasket om Solon skrinlegger prosjektet slik det var tiltenkt.

Bildeserie

Se forskjellen på Vestby før og nå

Reguleringsplanen gir utnyttelsesgrad på tomt og høyde på bygg, men det betyr ikke at man må godkjenne alt som kommer uansett utforming. Jeg tror ikke at det vil være svært krevende for et dyktig arkitekt å komme med en løsning som ser bedre ut enn de planene som har blitt presentert.

Jeg forslår at de som skal beslutte hvordan sentrum skal se ut, reiser og ser på steder hvor det er hyggelig å være og hva de har gjort for at det skal bli bra. Det er enda ikke for sent.

Kommentarer til denne saken