Gå til sidens hovedinnhold

Gir fem alkoråd for juletida: – Ofte setter vi fram vinflaska på autopilot

Artikkelen er over 1 år gammel

Alkovettorganisasjonen Av-og-til kommer med fem råd for å sørge for en tryggere juletid for barna.

At desember er en måned for ekstra inntak av akevitt, juleøl og vin, gjør at alkovettorganisasjonen er bekymret for påvirkningen dette kan ha på barn.

– Vi vet at altfor mange barn sitter med en ekstra klump i magen i disse dager fordi de er redde for at foreldrene skal drikke for mye alkohol. Sånn skal ingen ha det, sier Randi Hagen Eriksrud i Av-og-til, som har fem råd til alle som skal feire jul med barn.

1: Bruk alkovett

Det handler om at folk bør tenke gjennom når de skal drikke og når de skal stoppe når det er barn til stede.

– Sett deg gjerne som mål at du skal ha noe nytt, spennende og alkoholfritt på bordet i hvert juleselskap. Ofte setter vi fram vinflaska på autopilot, men jeg tror mange gjester ville sette pris på noen skikkelig gode alternativer i juleselskapet.

2: Kan oppleves skremmende

Eriksrud påpeker at det vi voksne kan oppleve som positive effekter av alkohol. For eksempel å bli mer høylytte, komme tettere på og miste hemninger, kan barn oppleve som skremmende.

3: Snakk med andre voksne før julefeiringen

– Hvor stor rolle er vi komfortable med at alkohol spiller på en feiring med barn til stede? Dette bør man snakke sammen om før julefeiringen. Og det er lurt å ta praten i god tid før jul. Da kan alle komme til julefeiringen eller selskapet med noenlunde samme forventninger, sier alkovettlederen.

Hun oppfordrer at minst en person bør være edru i selskaper, men at det ikke bør være en grunn til å miste alkohemningene ytterligere.

4: Gjør alkohol til noe ufarlig å snakke om

Eriksrud fortsetter at alkohol er noe foreldre bør snakke med barna om på en naturlig måte, slik at de kan spørre deg hvis de lurer på noe. Samtidig bør ikke ansvaret legges på barna for hvor mye du kan drikke. Det må du vurdere selv, påpeker hun.

Basert på undersøkelse organisasjonen har fått gjennomført, mener Eriksrud at maks to glass sammen med barn er en nyttig pekepinn.

5: Ta ansvar for barna

Til sist understreker hun viktigheten av å skjerme barna dersom en fest eller et selskap blir for fuktig. Eriksrud foreslår å ta barna ut av situasjonen eller dra hjem hvis man er på besøk og opplever dette.

– Husk at du kjenner kanskje dine egne barn godt og vet hvordan de takler voksnes drikking. Men er det andre barn i selskapet kan de ha andre opplevelser knyttet til alkoholbruk. Husk at din drikking aldri skal bli barnas problem, konstaterer Eriksrud.

Kommentarer til denne saken