Ha litt omtanke også for de imperfekte – det kan redde liv og helse

Tone Blixøen

Tone Blixøen Foto:

Av

Leserbrev skrevet av Tone Blixøen.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.«Hei du, din dritt» møter meg i fontstørrelse 24 da jeg åpner Facebook. En velmenende venn har delt en artikkel skrevet av en rasende skribent som er forbannet på alle de jæv...ene som ikke overholder corona-reglene.

Artikkelen brakte ikke noe nytt til torgs. Den føyer seg inn i rekken over de utallige kronikker kommentarer og innlegg i sosiale medier den siste tiden som forteller alle om alle de idioter, duster, selvsentrerte, usolidariske og egoistiske tullingene som finnes der ute. Fordi det stadig kommer til nye grupper av mennesker som passer inn i kategoriene, holdes ordstriden i live.

Først var det hamstrerne som skulle flås. Da de strenge tiltakene ble innført, virket det logisk for mange å handle utover det normale behovet. Reptilhjernen med sin fight-flight respons overtok styringen, og evnen til å tenke rasjonelt var temporært borte hos en del av befolkningen. Mediene kokte over med verbal lynsjing av gribbene. Så fikk vi mer kunnskap. Gjennom myndighetene fikk vi vite at matlagrene rekker «inn i evigheten». Vi ble tryggere, hamstringen avtok, og det gjorde også hatmeldingene til denne gruppen.

For to uker siden virket det logisk å forskanse seg på hytta dersom man var forvist til karantene eller ville unngå smitte. Selv mange av oss som ikke har hytte mente at dette måtte være fornuftig. Å få spredd folket. Så lærte vi at å dra på hytta er jo helt feil. Det fører til overbelastning av hyttekommunenes tjenester til egne innbyggere. Kommentarfeltet responderte umiddelbart. Alle de respektløse som nå var på hytta eller hadde tenkt seg dit, burde skamme seg dypt inn i sjelen. Med ny innsikt fra myndighetene om kapasitetsbegrensninger i kommunehelsetjenesten, har de aller fleste eierne av landets 440.000 hytter nå slått seg stille til ro med at de må være hjemme i påsken.

Forrige helg var det barnefamiliene sin tur. Etter sannsynligvis å ha gått hverandre på nervene i en uke med hjemmekontor for store og små, tok mange turen til skogs. Det var jo logisk, for hva er vel bedre for fysisk og mental helse enn å være i Guds frie natur? Dessverre tenkte altfor mange den samme tanken, og med ett var barnefamiliene stemplet som tankeløse sauer i flokk. Med mer innsikt i problemene som oppsto vil sannsynligvis dette løse seg til helgen ved at flere gjør som helsemyndighetene anbefaler; å starte turen hjemmefra.

Nye grupper av idioter kommer altså stadig til. Joggere som svetter seg rundt, de som tar seg en utepils i sola, de som handler på IKEA. Synderne fillerisestes i mediene enten de er mennesker så dumme at de ikke skjønner konsekvensene av egne handlinger, eller så nonchalante at de bevisst saboterer vår store dugnad.

Kanskje er logikken bak det harde ordskiftet å skremme folk til å oppføre seg riktig. En bedre idé enn å øse ut sin frustrasjon over de imperfekte i kommentarfelt og sosiale medier, er å være den brysomme «nabokjerringa». Henvende seg høflig til eieren av den overfylte kafeen, ungdomsgjengen på fotballbanen eller hen som puster deg i nakken i butikken, og minne de på reglene. Alternativt; ringe politiet.

Uten å rapportere om hendelsene til alle oss andre vær så snill!

Du som skriver eller deler disse innleggene, er nemlig også med på å sette liv og helse i fare. Det kommer hele tiden nye beskjeder fra myndighetene. Bør blir til må. Grenser for hva som er innenfor og utenfor flyttes. Rutiner endres. Vi er avhengig av at den livsviktige informasjonen fra myndighetene når frem til oss alle. Den står i fare for å drukne i all kommunikasjonsstøyen som blant annet skapes av Hvermannsen.

Landet er i unntakstilstand og mennesker tilpasser seg «de mest inngripende tiltakene i fredstid» forskjellig. Alle må selvsagt følge reglene, men det å være hjelpsom og empatisk er også en viktig del av dugnaden, ikke minst fordi den kan bli langvarig.

Artikkeltags