Helene (14) tester arbeidslivet

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Helene Myrvang (14) tester ut hvordan det er å være ansatt i butikk i sine dager på arbeidsutplassering

DEL

Helene Myrvang (14) er i gang med arbeidsutplassering, som resten av 9. klasseelevene i Vestby kommune. Hun er en av fire heldige som får jobbe på Rema 1000 i Vestby sentrum i dagene fremover, og hun sier at det er veldig interessant å se hvordan butikkjedene jobber bak lukkede dører. Hvordan ting foregår på butikker har Helene alltid undret seg over. Selv om butikkansatt ikke er hennes fremtidige jobbønske, har hun vært veldig nysgjerrig.

Viktig yrke

– Matbutikker befinner seg rundt om i hele Norge, og da må det jo være et viktig yrke, mener 14-åringen, som til daglig er elev i 9. klasse ved Grevlingen ungdomsskole.

Helene, som de andre utplasserte på Rema 1000, hjelper til med å erstatte varer og å sortere søppel, noe som er veldig viktig. En annen viktig jobb er å rydde og å vaske i butikken.

–Jeg trodde at man bare lot ting være som de var, men man må faktisk rydde i butikken. Det er veldig viktig for at det skal se fint ut. Det er mye jobb man ikke tenker over som må gjøres, sier Helene engasjert.

JOBBER I BUTIKK: Helene Myrvang, Hamzat Dudaev, Victor Nesboen og Pondus Westby jobber alle på Reama 1000 denne uken.

JOBBER I BUTIKK: Helene Myrvang, Hamzat Dudaev, Victor Nesboen og Pondus Westby jobber alle på Reama 1000 denne uken. Foto:

Utforsker arbeidslivet

Mange vet ikke hva de har lyst til å bli når de blir eldre, og derfor er arbeidsuke en veldig fin mulighet til å utforske yrker. På den måten får alle en liten smakebit på arbeidslivet, og det blir lettere for elevene å finne ut hvilken linje de skal velge på videregående og etter hvert hva de vil jobbe som.

– Nå er det tross alt bare litt over et skoleår igjen, og tiden begynner å renne ut, mener Helene.

Anders Thømt er butikksjef på Rema 1000, og sier at det ofte kan bli litt hektisk i butikken.

– Da er det fint med noen som kan hjelpe til med alt fra vareoppfylling til å sortere søppel, vasking og rydding.

BIDRAR: Butikksjef Anders Thømt ved Rema 1000 i Vestby sentrum synes det er hyggelig å la ungdomsskoleelever teste arbeidslivet.

BIDRAR: Butikksjef Anders Thømt ved Rema 1000 i Vestby sentrum synes det er hyggelig å la ungdomsskoleelever teste arbeidslivet. Foto:

Viktig å følge opp elevene

Det er ikke første gang Anders tar imot elever på utplassering, for han har nemlig tatt inn elever fra arbeidsutplassering i så å si alle år. Selv om det er fint med litt ekstra hjelp, er det viktig å ikke ta inn for mange heller.

–Max 4. Man skal kunne ta seg god tid til å hjelpe de utplasserte, sier Anders Thømt.

Han mener det er viktig at elevene får prøve seg i jobb, siden de er neste generasjon.

– De trenger et lite innblikk i hva arbeidslivet er.

RYDDER: Helene ble overrasket over hvor mye tid som går med til rydding i en dagligvarebutikk.

RYDDER: Helene ble overrasket over hvor mye tid som går med til rydding i en dagligvarebutikk. Foto:

Blir godt tatt i mot

Selv om Helene ikke kjente de tre andre elevene som er utplassert i butikken eller de andre ansatte fra før, går det helt fint, forklarer hun.

– At man ikke kjenner medarbeiderne fra før, er ikke et problem når de tar deg så godt imot.

Hun forteller også at arbeidet i seg selv ikke er så slitsomt, men at det alltid er noe å gjøre. Etter et par pauser er det tilbake i jobb, uten telefon. Lærerne ringer en gang om dagen, men utover det, er det ikke lov med telefonen.

– Det er litt befriende, sier hun.

P.S. Oda Bendiksen (14) er elev ved Grevlingen ungdomsskole og har arbeidsutplassering i Vestby Avis. Hun har skrevet denne saken og tatt bildene.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken