Den gjennomsnittlige spotprisen på strømbørsen Nord Pool ble i mars på 21,4 øre/kWh for Oslo og Kristiansand, 21,3 øre/kWh for Bergen og 21,9 øre/kWh for Trondheim og Tromsø.

12 prosent nedgang siden februar

Dette er cirka 12 prosent lavere enn gjennomsnittlig spotpris i februar og på linje med tilsvarende måned i fjor. Værforholdene fremover blir avgjørende for utviklingen av årets vårflom. Earth Hour satte rekord i antall deltakerland.

– Strømprisen fortsatte å falle i mars, samtidig som vi nærmer oss vårflommen. Denne kan komme til å presse strømprisene ytterligere, sier Jens Regnström fra elskling.no i en pressemelding.

Lavere kostnader

Våren er den tiden på året da snøen smelter og, sammen med markvannet, renner til vannmagasinene. Avhengig av hvor raskt snøen smelter og hvor stor tilstrømningen blir, kan det av og til bli stort press på vannkraften. En kraftig tilstrømning tvinger vannkraftprodusentene til å produsere mer strøm enn etterspørselen på markedet tilsier. Overflødig strømproduksjon setter da press på strømprisen.

Ifølge NVE er det store forskjeller på snøforholdene i landet. I mange byer er det ingen snø. Østlandet har stort sett normale snøforhold, og det samme gjelder store deler av fjellene i nord. I fjellene på Vestlandet og i Agder ligger det mye snø.

– Det gjenstår imidlertid å se om vårflommen presser strømprisnivået ytterligere og bidrar til lavere kostnader for husholdninger med spotprisavtaler, sier Jens Regnström.

Prisdriveren i tiden fremover er værutviklingen, ettersom temperaturen direkte påvirker oppvarmingsbehovet og nedbøren og snøsmeltingen påvirker vannkraftproduksjonen.

Earth Hour

Hele 172 land, flere enn noensinne, deltok under årets Earth Hour som gikk av stabelen lørdag 28. mars klokken 20.30 til 21.30. Lyset ble slukket i over 1400 velkjente bygninger verden rundt, blant annet Eiffeltårnet i Paris og Operahuset i Oslo.

– Dersom man ser på det totale strømforbruket under Earth Hour, viser dette kun en liten reduksjon. Earth Hour handler imidlertid ikke først og fremst om å spare energi, men å skaffe oppmerksomhet rundt klimaforandringer og hva vi sammen kan gjøre for å forebygge dem, sier Jens Regnström.