Gå til sidens hovedinnhold

Hundeeier Beate fra Moss: – Jeg trodde ikke mine egne øyne da jeg skjønte hva det var

Artikkelen er over 1 år gammel

Etter en tur i skogen med hunden, fikk Beate Aannestad med seg en både uventet og ubuden gjest hjem.

For abonnenter
MOSS:

(Moss Avis): Søndag kveld tok Beate Aannestad meg seg Jack Russel Terrieren sin, Diddi, ut på en tur i hundremetersskogen på Refsnes på Jeløy.

Mandag morgen oppdaget hun sjokkert at Diddi hadde fått med seg noe på turen.

– Jeg trodde jo egentlig ikke mine egne øyne når jeg skjønte hva det var. Da jeg så den tenkte at dette her er litt for tidlig, forteller Beate til Moss Avis.

En flått hadde nemlig bitt seg godt fast på hunden.

– Jeg har aldri opplevd at det har skjedd så tidlig før. Det var riktignok ganske tidlig i fjor også, men ikke så tidlig, sier hun.

Se video av flåtten nederst i saken

Beate har hatt hunder i en årrekke og driver med jakt. At flåtten slår til, er hun godt forberedt på, men hun aldri opplevd at det har skjedd såpass tidlig som januar før.

Se video:

I Norge regnes ofte flåttsesongen fra april til november så lenge temperaturen er over 4–5 varmegrader, men dette kan variere fra år til år. Med mildværet som har dominert denne vintersesongen, er det dermed ikke helt utelukket at flåtten kan dukke opp enkelte steder.

Beate pleier normalt å gi tabletter til hunden mot flått etter den første flåtten har meldt seg.

– Men jeg synes det egentlig er litt tidlig å begynne med det nå i januar, bemerker hun.

Tidligere enn vanlig

Hos Moss dyreklinikk forteller veterinær Marte Bratteberg at det har vært ett eller to tilfeller hvor de har skrevet ut resepter mot flått allerede, og at mildværet kan være en faktor til at flåtten har dukket opp enkelte steder såpass tidlig.

– Vi har hørt at man har sett mer flått tidligere enn vanlig i år, forteller hun og legger til at det ikke har vært snakket så mye om det hos dem.

Vanligvis er det ikke anbefalt å skrive ut resepter mot flått i januar, men de har gjort det i de få tilfellene hvor man har sett flått, og det ikke bare har vært mistanke.

– Men det kan være greit for folk å være litt obs, legger veterinæren til.

På Anicura Jeløy dyresykehus på Høyda har det heller ikke vært så mange tilfeller av flått ennå, men også de har hørt at den allerede har meldt sin ankomst.

– Når det er opptil 10 grader i januar så dukker alle slags dyr opp. Er det frost, så ser du ikke mye flått Milde vintre gir gjerne tidligere flått, kommenterer veterinær Lene Marie Dramstad ved dyresykehuset.

Og skulle du få oppdage flått, råder veterinæren deg til å ta i bruk flåttmiddel og rådføre seg med veterinær.

Kommentarer til denne saken