Gå til sidens hovedinnhold

Hvor bærer det hen?

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev skrevet av Erlend Larsen, leder i Vestby Venstre.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi er ikke så veldig mange her i Vestby, men vi er del av en større flokk. Vi har familie og venner rundt omkring i distriktet og i resten av Norge. Kanskje har vi venner i andre land - og vi handler definitivt med folk over hele verden. Feriereiser går til alt fra Kjøvangen til Katmandu. Allikevel kan det noen ganger virke som om verden starter og slutter i Vestby.

FNs bærekraftsmål består av 17 mål - alle innrettet mot å redusere fattigdom, bekjempe ulikheter og stoppe de menneskeskapte klimaendringene - for vår generasjon og for fremtiden. Store mål som de aller fleste slutter opp om. Blant mange politikere har det til og med blitt mote å gå med bærekraftsnål på jakka.

Da er det for Venstre et stort paradoks at de små ting i Vestby gang på gang overkjører de felles målene vi har satt oss. For enkelte parti er kortsiktig gevinst viktigere enn å bidra til FNs fellesskapsmål som matvaresikkerhet og artsmangfold. Det blir fort en prat om at jord kan flyttes og at salamanderen tross alt ikke er så viktig. Det er ikke det det handler om. Den jorda som har fått utvikle seg naturlig er hjem til enormt mye liv - som lever av og på hverandre. Mange arter har vi ikke engang navn på. De blir ikke med på flyttelasset, mange dør. Kanskje er det en lokal variant av en art som sitter på nøkkelen til fremtidig smittevern?

I Vestby finnes det maur som tilsynelatende tåler stoff de burde dødd av. Hva gjør at de tåler det? Dette har evolusjonen utviklet gjennom generasjoner og det er først nå vi begynner å forstå viktigheten. Våre antibiotika virker dårligere og dårligere og forskningen har vendt seg til naturen. Hva om vi kan bruke samme teknikk som maur - da kan vi bekjempe sykdom på en ny måte.

Derfor har FN definert jordvern og artsmangfold som kritiske element for menneskehetens utvikling. Å si at vi må bygge på jorder fordi vi trenger penger nå er det ultimate eksempel på selvdestruktivitet. Ja, vi skal ha utvikling, men vi må ha bærekraftig utvikling. Den må være basert på langsiktige, fornybare ressurser i stedet for en ressurs vi bruker og kaster.

Vestby Venstre støtter derfor regjeringen i vedtaket om å nekte utbygging på Delijordet og ved Vestby Næringspark. De ressursene som ligger der tilhører oss alle, også de som ikke er født.

Kommentarer til denne saken