I fjor vår satt jeg i nominasjonskomiteen som jaktet MDG-kandidater til høstens stortingsvalg for Akershus valgkrets. Viken er kanskje et merkelig fylke, men det var egentlig det gamle Akershus også: på tross av mange dyktige kandidater var det vanskelig å finne den ene toppkandidaten som innbyggerne i både Asker og Bærum, Romerike og her helt sør i Follo ville oppleve som «sin» lokale kandidat. Vi lette etter en person som forstår livet både i urbane områder og godt ute «på landet» - og alt det som ligger midt imellom, som vel må sies å gjelde mesteparten av Vestby.

Vi lette etter en skikkelig breddepolitiker som vi visste kunne jobbe for hele distriktet vårt på Stortinget fra dag én - og ingen passet bedre til jobben enn MDGs partileder, Une Bastholm.

De som har sett Une i debatter, eller følger henne på sosiale medier, vet at hun er en solid politiker. Une der ærlig og tøff og tør å dele ut kjeft til de andre partiene når de fortjener det. Hun snakker høyt om solidaritet over landegrenser - i en tid der en del andre partiledere søker å score billige poeng ved å snakke om «Norge først» . Une er visjonær, men også jordnær når det trengs: Når andre partier ser for seg at vi både skal shoppe og fly adskillig mer i fremtiden, oppfordrer Une til politisk «bakkekontakt» og minner om at vi kun har denne ene klodens ressurser til bruk.

Une har bred interesse og erfaring på tvers av politikkfelt, men i et intervju med Aftenposten for en tid tilbake røpte hun at drømmejobben til syvende og sist kanskje kunne være å bli landbruksminister. Det er ikke sikkert et slikt ministeroppdrag ville endt i (enda) billigere mat hos de største dagligvarekjedene, men det ville til gjengjeld gitt oss sterkere jordvern, mer sunn mat, bedre dyrevelferd og bedre vilkår for de menneskene som ønsker å ha landbruk som sitt levebrød.

På Stortinget har Une gjort en god jobb for MDG de siste fire årene. Vår ene stortingsrepresentant har vært en tydelig talsperson for barn og unges fremtid og har sørget for at MDG har satt agendaen ikke bare , først og fremst om klima- og miljø, men også i mange andre saker: flyktningespørsmål,dyrevern og økonomisk åpenhet. Une har også markert seg for barns psykiske helse og unges medvirkning.

13. september stiller hun til gjenvalg og det er innbyggerne i Vestby og resten av Akershus som må sikre henne stortingsplassen. Gjør vi et godt valg kan vi også få en Follokandidat på tinget, nemlig Kristoffer Robin Haug fra Ås. Litt lenger ned på lista står også vår egen Marita Kristiansen fra Hølen. Med en stor grønn gruppe på Stortinget kan stortingsvalget 2021 for ettertiden bli husket som det store grønne gjennombruddet.

I år kan vi skape historie, og du som er Vestby-velger er invitert til å være med!