Mandag bestemte kommunestyret at det i sommer skal være en prøveordning med gratis buss enkelte steder i kommunen.

En representant stemte mot forslaget – det var meg.

Fordi:

Det er ingen kommunal oppgave å drive gratis bussrute for deler av innbyggerne våre. Skal du til helsestasjonen, til fastlegen din eller kanskje til et møte med psykolog. Ja da må du vær så god ta Ruterbussen – eller toget. Og du må betale for å komme deg dit. Eller du rett og slett på må jobb – og reiser kollektivt. Da må du vær så god betale for å komme deg på jobb også.

Men skal du på badestranda eller til Ramme gård – da skal kommunen sponse billetten din.

Flertallet ønsket å gi noen av innbyggerne våre (og tilreisende) gratis buss til badestrendene og å besøke Ramme gård.

De som bor i Vestby nord, Garder og på Store Brevik vil ikke få dette tilbudet i år.

Jeg synes det er ganske urimelig at de som bor på disse stedene er utelatt fra ordningen. Folk som bor her har sikkert også lyst til å komme seg til badestrendene uten bil eller besøke Ramme gård uten egen bil. Det har kommunestyret nå sagt nei til.

Det kan sikkert for noen være vel og bra og få gratis buss de gangene man trenger det, men helt ærlig så synes jeg det er en veldig dårlig idé å bruke skattebetalernes penger på dette.

Jeg stiller spørsmål ved hele konseptet sommerbussen. For er det en badebuss, er det en sightseeingbuss eller er det rett og slett et supplement så noen kan ta sommerbussen gratis i stedet for å ta den ordinære Ruterbussen som vi allerede har? Det spørsmålet ville ingen av de 34 som stemte for forslaget i kommunestyret svare på. Noen har til og med tatt til orde for at sommerbussen skal korrespondere med flybussen og hurtigbåten fra Aker Brygge. Og om det er meningen med ruteopplegget så er det jo nettopp en gratis buss for utenbygdsboende vi fort tilbyr.

Som kanskje fort gjør at våre innbyggere som skal på stranda ikke får plass på bussen. Og da er jo hele vitsen med badebuss for våre innbyggere borte. Og å bruke kommunale kroner for å gi turister en gratis busstur, det er uansett ikke noe jeg støtter.

Vi har allerede et buss- og togtilbud i kommunen og skal vi fortsette å ha det og kanskje utvikle det så må vi benytte det. Jeg tror ikke akkurat det blir flere som gjør det når kommunen nå setter opp en gratisbuss noen dager i uka i sommer. Og da mener jeg vi er med og undergraver det busstilbudet vi allerede har. Kanskje vi heller skulle jobbet for at kommunen hadde hatt et godt busstilbud gjennom hele uka, i regi av Ruter– i stedet for å bruke av kommunens penger å gi et gratis begrenset busstilbud om du bor på rett sted i kommunen.

Som kommunestyrets eneste representant stemte jeg mot å opprette sommerbussen – og det står jeg for.