Gå til sidens hovedinnhold

Jeg vil ikke være våpenhandler

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I morgen går det 17.mai-tog fulle av våpenhandlere i Vestby og over hele Norge. Det er deg og meg det. For hver og en av oss eier 10 000 kroner i noen av verdens største våpenselskaper. Innbyggerne i Vestby eier nemlig til sammen over 178 millioner kroner i noen av verdens største våpenprodusenter. Men i morgen er det 17. mai. Jeg og barna mine skal ta på oss bunad, finne fram flagget og feire at vi lever i et land med fred, frihet og demokrati. Det er verdier vi bør være stolte av. Men noen av de norske verdiene som måles i kroner og øre, og som vi sparer opp gjennom vårt felles oljefond, tjener vi altså på krig.

Gjennom Oljefondet har hver og en av oss investert tusenvis av kroner i den internasjonale våpenindustrien. Faktisk har innbyggerne i Akershus investert til sammen svimlende 6,2 milliarder kroner i våpen. Noen av våpnene brukes ulovlig i krig. De dreper barn og andre sivile. Det er våpen som du og jeg tjener penger på, og våpenpengene sparer vi til kommende generasjoner. Oljefondet eier titalls milliarder kroner i 40 av verdens største våpenselskaper. I tillegg estimerer vi at fondet er eier i opp mot 400 produsenter av våpen eller nøkkelkomponenter til våpen.

Ett eksempel er det amerikanske våpenselskapet Raytheon, der Oljefondet vårt eier aksjer for over 3,6 milliarder kroner. Selskapet selger bomber til Saudi-Arabia, og vi vet at disse bombene brukes mot sivile. Rester fra Raytheons bomber har nemlig blitt funnet etter flere flyangrep i Jemen. Blant annet har de blitt brukt til å angripe en skole, et boligområde, et kjøretøy og et bryllup. Til sammen 23 barn ble drept i de to sistnevnte angrepene. Den yngste var bare ett år.

Når vi investerer i våpenindustrien i dag, risikerer vi å tjene penger på at barn og andre sivile angripes i morgen. For det er vanskelig å vite hvor våpen selges videre og hvor de ender opp i framtiden.

Jeg vil ikke at vi skal bygge framtidens verdier på virksomhet som tar barns liv. Jeg vil ikke eie en krone, og i hvert fall ikke 10 000 kroner, i våpenindustrien. Jeg vil ikke være en våpenhandler.

Jeg vil at verdiene i Oljefondet skal være de samme verdiene som vi feirer i morgen. Jeg vil at vi på 17. mai, barnas dag, skal kunne gratulere Norge med dagen, uten å tenke at vi bygger landet på våpen som dreper barn. Sammen må vi kreve at Oljefondet slutter å investere i våpen.

I kveld legger barna mine seg trygt under dyna, fulle av gode forventninger til morgendagen. Jeg skulle ønske det gjaldt alle barn i verden.

Kommentarer til denne saken