Gå til sidens hovedinnhold

Kommunen informerer om svineinfluensa

Artikkelen er over 2 år gammel

I etterkant av nyheten om at et barn i Ås har fått påvist svineinfluensa, går Vesby kommune ut med en del råd til foreldre med barn i barnehage.

«Det er kjent gjennom media at barn i barnehagealder har fått svineinfluensa, og vi ønsker i den anledning å gå ut med informasjon» skriver kommunen på sine nettsider.

Informasjonen er underskrevet av Grete Holstad, ledende helsesøster, og kommuneoverlege Geir Nystøl. De skriver blant annet:

«Influensa forårsakes av influensavirus, og det finnes over 1.000 ulike typer influensavirus. Svineinfluensaviruset er ett av disse, vi kaller det AH1N1. Den fikk mye oppmerksomhet i 2009, for da var den et nytt virus som ingen var immune mot. Dette viruset er ikke mer alvorlig enn de øvrige influensavirusene, men barn kan bli sykere enn voksne, da de ikke har opparbeidet noe immunitet ennå.

Les også

Ung? I yrkesaktiv alder? Da er sjansen større for at du rammes av årets influensa

 

Siden pandemien i 2009 har en av de tre komponentene i influensavaksinen, vært nettopp svineinfluensaviruset.

Influensa smitter via dråpe-, luft- og kontaktsmitte, dvs. ved hoste og nysing, men også ved berøring. Det tar fra 1 til 4 dager etter at du har blitt smittet, til du blir syk.  Symptomene er høy feber, muskelsmerter og hodepine, samt nedsatt almenntilstand».

Les også

Beskytter de minste - besøksstopp på fødeavdelingen

 

Kommuneoverlegen og den ledende helsesøsteren har følgende råd:

  • Unngå nærkontakt med de som er syke.  Hold barn hjemme fra barnehage og skole til de er helt friske. Voksne holder seg hjemme fra arbeid for ikke å smitte andre.
  • Hyppig håndvask er viktig. Såpe og vann er best, desinfeksjonsmidler når vann ikke er tilgjengelig.
  • ha lav terskel for å kontakte lege, for eksempel ved feber over flere dager, når febersenkende medisiner ikke virker eller ved svært redusert almenntilstand.
  • Hold øye med syke barn og sjekk om de utvikler nakkestivhet og punktutslett. Dette kan være tegn på hjernehinnebetennelse. Barn som  har feber må tilsees hyppig om natten.

Ytterligere informasjon finner man fra Folkehelseinstituttet på nettsiden www.fhi.no/influensa

Kommunen opplyser også at befolkningen er hjertelig velkommen til å kontakte fastlegene i kommunen eller ledende helsesøster Grete Holstad på telefon 98 20 35 14, dersom man har spørsmål.

Les også

Sykehuset innfører besøksstopp: – Kjedelig å ikke kunne vise fram sønnen vår

 

Kommentarer til denne saken