Håvar er fast gitarist for stjernene

PÅ REISEFOT: Med cirka 150 konserter i løpet av et år blir det mange reisedøgn for Håvar Langås Bendiksen og gitaren.

PÅ REISEFOT: Med cirka 150 konserter i løpet av et år blir det mange reisedøgn for Håvar Langås Bendiksen og gitaren. Foto:

Når flere av landets mest kjente sangere og musikere trenger gitarist så tar de telefonen til Hølen. Håvar Langås Bendiksen har i en årrekke vært fast gitarist for toppnavn som Halvdan Sivertsen, Silje Nergaard og Sissel Kyrkjebøoslash;. I perioder med turneer betyr det lange perioder på reisefot.

DEL

Siden han gikk ut av videregående skole har Håvar Langås Bendiksen livnært seg av å være musiker. Gitaristen har opp gjennom årene fått et solid rykte som gitarist, og det er flere av landets artister som har ham på toppen av ringelista når det skal settes sammen et band for turne.

Mange toppnavn

Før jul var 41-åringen som er bosatt i Hølen på julekonsert-turne med Sissel Kyrkjebø. Turneen omfattet 25 konserter rundt i hele Norden inkludert Færøyene. Og det neste store oppdraget er i begynnelsen av februar da Håvar Langås Bendiksen er en av musikerne som skal være med på Silje Nergaards ti konserter lange England-turne. En artist gitaristen har samarbeidet med i 10–12 år.

Mari Boine og Arve Tellefsen er også navn som står på lista hans, men den artisten Håvar Langås Bendiksen har jobbet aller lengst med er Halvdan Sivertsen. Er den folkekjære bodøværingen på turne så er det garantert at Langås Bendiksen er med. Både når Halvdan Sivertsen har med seg fullt band og når det er mindre klubbkonserter med kun de to.

STORE SCENER: Med Sidsel Kyrkjebø får Håvar Langås Bendiksen spilt på de store scenene.

STORE SCENER: Med Sidsel Kyrkjebø får Håvar Langås Bendiksen spilt på de store scenene. Foto:

15 år med Halvdan

Håvar Langås Bendiksen må med andre ord være dyktig når han er så ettertraktet. Selv er han beskjeden og mener mye handler om tilfeldigheter og flaks.

– Musikermiljøet i Norge er ganske lite, og mange musikere går igjen når det er konserter eller studiojobbing. Selv kom jeg tilfeldig i kontakt med Halvdan Sivertsen for cirka 15 år siden. På den tiden bodde vi i Bodø, og Halvdan trengte en vikar til noen konserter. Så ble gitarjobben i bandet hans ledig og da ble jeg spurt. Siden har jeg vært med på det han gjør av konserter. Halvdan skal neste år markere at han blir 70 år og han har ingen planer om å legge musikken på hylla. Så det samarbeidet kommer nok til å fortsette lenge, smiler Håvar Langås Bendiksen.

PÅ TURNE: Håvar Langås Bendiksen har samarbeidet med Silje Nergaard i en årrekke, og i februar skal han være med artisten på en lengre England-turne.

PÅ TURNE: Håvar Langås Bendiksen har samarbeidet med Silje Nergaard i en årrekke, og i februar skal han være med artisten på en lengre England-turne.

Spilte med idolet

Nesten like lenge har han jobbet med Silje Nergaard. Et samarbeid som har resultert i at Håvar Langås Bendiksen har fått muligheten til å spille sammen med et par av sine store idoler.

– Mitt store idol er John Scofield, som blant annet har spilt med Miles Davis. Silje Nergaard har aldri vært redd for å spørre de store musikerne om de vil bidra, og på en plateinnspilling så bidro han. Det må jeg innrømme var stort. Og som 19-åring hadde Silje en relativt høy stjerne i England. Den gang fikk hun med seg Pat Metheny på en innspilling. Ellers så har jeg spilt med mange andre gode gitarister. Blant annet synes jeg Knut Reiersrud er vanvittig bra.

STORT SPENN: Det er et stort musikalsk spenn på de musikerne Håvar Langås Bendiksen jobber med. Blant annet har han spilt sammen med Arve Tellefsen.

STORT SPENN: Det er et stort musikalsk spenn på de musikerne Håvar Langås Bendiksen jobber med. Blant annet har han spilt sammen med Arve Tellefsen.

150 konserter i året

Som frilansmusiker så må Håvar Langås Bendiksen akseptere at arbeidsmengden varierer enormt. I perioder er det svært så hektisk, og han sier sjelden nei til oppdrag. I løpet av et år blir det opp mot 150 konserter. I tillegg blir det også mye studiojobbing. Blant annet har han bidratt med musikk til Karsten & Petra-filmene, som er basert på hølensokning Tor Åge Bringsværds bøker.

– Men hverdagene har blitt så mye enklere etter at vi flyttet til Hølen. Her bor vi veldig sentralt, siden veldig mye foregår på Østlandet. Dermed kan jeg veldig ofte dra hjem etter en jobb. Det var litt annerledes da vi bodde i nord, sier mannen som er oppvokst i Brønnøysund, gikk videregående skole i Mosjøen og som i flere år bodde i Bodø sammen med familien.

Under radaren i Vestby

I Follo har Håvar Langås Bendiksen gått litt under radaren. Mye fordi han selv aldri står i front.

– Jeg har aldri følt noe stort behov for å være frontfigur. Som de fleste musikere lager også jeg musikk, men aldri har det vært med tanke på noen solokarriere. Jeg trives aller best bak på scenen. Det er ikke bare positivt å være i rampelyset, og de baksidene vil jeg gjerne slippe, smiler han.

Han har ikke stått på scenen i hjemkommunen Vestby så mange gangene.

– Det henger vel sammen med at jeg aldri har følt behov for å profilere meg. Men jeg har spilt i kulturkirken i Son et par ganger, blant annet med Halvdan Sivertsen. Dessuten var det et musikalsk oppdrag som var litt av årsaken til at vi valgte å bosette oss i Hølen. Jeg var en av musikerne da teateroppsetningen Lilletrollet ble spilt ved kulpen i elva i Hølen. Det ble noen flotte uker et par år på rad. Vi likte oss så godt i Hølen at det ble førsteønsket da vi skulle flytte til Østlandet. Nå har vi bodd her i 13 år og stortrives, sier han og understreker at han gjerne tar imot henvendelser om spilling i Vestby.

HELTIDSMUSIKER: Håvar Langås Bendiksen har vært heltidsmusiker siden han gikk ut av videregående skole.

HELTIDSMUSIKER: Håvar Langås Bendiksen har vært heltidsmusiker siden han gikk ut av videregående skole.

Februar blir hektisk

Etter en hektisk desember med 25 julekonserter sammen med Sissel Kyrkjebø så er januar en stille måned med få spillejobber. Håvar Langås Bendiksen har likevel mer enn nok å gjøre. Blant annet forbereder han seg til en svært så hektisk februar.

– Da blir det som sagt ti konserter med Silje Nergaard i England. I tillegg forbereder vi to konserter vi skal arrangere i Bodø i slutten av februar. Inntektene fra disse konsertene går uavkortet til finansiering MS-behandling i Moskva for min kone Sara. Halvdan Sivertsen, Kråkesølv, Hekla Stålstrenga og flere andre toppartister stiller opp. Der jobber vi nå med både organisering og markedsføring. Billettsalget har begynt å rulle, og vi håper det blir fulle hus både i kulturhuset den ene dagen og på klubbkonserten dagen etter, sier musikeren som ikke har noen planer om å trappe ned.

– Jeg stortrives med det jeg gjør. Kanskje kommer det en dag hvor tiden er inne for å finne på noe annet. Et alternativ da kan jo være å bli gitarlærer. For en tid tilbake underviste jeg litt for gitarelevene på Follo Folkehøyskole. Det var veldig givende og interessant og absolutt noe jeg kan tenke meg igjen.

Artikkeltags