Gå til sidens hovedinnhold

Leirskole – til glede eller besvær?

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev skrevet av Roble Wais i Høyre.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

1. august 2019 var en gledens dag for da ble gratis leirskole lovfestet for alle elever i Norge, inkludert skolene i Vestby kommune. Det betød at det ikke lenger var behov for innbetalinger eller gave til leirskole fra foreldrene. Foreldrene trodde de kunne juble løst, men det var før de ble ført bak lyset.

Nå er det opprettet en aksjonsgruppe på Facebook med nesten 700 medlemmer.

Dårlig politisk håndverk

Mange av de forskjellige barneskolene i Vestby kommune har hatt ulike leirskoleordninger. Noen skoler har vært på Mesnali, andre på Brennabu. Felles for alle skolene er at foreldrene og elevene er fornøyd med leirskoletilbudet. Med disse betraktningene i hodet, skulle en tro at kommunen ville forlenge de eksisterende avtalene. Det ble ikke tilfelle.

For i likhet med foreldrene, reagerte Høyre i sjokk og vantro på vedtaket til Arbeiderpartiet om å vurdere finansieringen av leirskoletilbudet. I budsjettet ble det heller ikke avsatt midler til leirskole. Jeg stilte flere spørsmål til Ap om dette vedtaket, men de avsto fra å svare. Rådmannen fulgte opp med å terminere alle avtaler skolene hadde med leirskolene.

Et bestillingsverk med et kjent motiv

I utredningen som Ap bestilte, er det klart og tydelig at kostnader er vektet tyngst i vurderingen av leirskoletilbudet. Elevenes pedagogiske opplegg, natur og landskap og medvirkning fra elever og foreldre, ble vektet svakt. Videre i utredningen ble fjorårets leirskoletilbud, som inneholder 4 overnattingsdøgn, sammenlignet med et leirskoletilbud med 3 overnattingsdøgn. En slik modell resulterer i at tradisjonen med å reise på leirskole en full skoleuke blir brutt.

Utredningen satte foreldrene i harnisk.

FAU sendte en e-post til alle de respektive politiske partiene i kommunestyret. Som konsekvens av det sendte Ap saken på høring like før sommeren. Det Ap imidlertid glemte var at elevene i Vestby ikke hadde noe leirskoletilbud for 2021, siden rådmannen hadde terminert kontraktene. På det daværende tidspunkt fryktet Høyre at det ikke skulle bli noe leirskole, siden mange av leirskolene var bortimot fulltegnet. Denne bekymringen ble meddelt med de andre i formannskapet, men Ap valgte å ignorere dette. To uker senere stilte FAU-lederen ved Bjørlien skole et innbyggerspørsmål i kommunestyret om den samme bekymringen.

I grevens tid valgte ordføreren å ta bekymringene til foreldrene på alvor, og vedtok at elevene for 2021 skulle benytte de samme leirskolene som tidligere.

Les også

Disse står det mellom: – Veldig synd om pris skal styre hvor barna reiser

Les også

Rådmannen om leirskole-innstilling: – Vi mener elevene får de samme opplevelsene

Veien videre

Høyre ønsker best mulig leirskoletilbud, ikke billigst. Når kommunen er blitt pålagt å finansiere leirskole, blir det etter Høyres skjønn helt feil å kutte på kvalitet og innhold. Det er derfor Høyre på mandag kommer til å gå for en modell hvor vi tar inn alle de punktene FAU og elever har gitt uttrykk for. Punkter som ønsket antall overnattingsdøgn, natur og landskap, kilometerlengde etc. er ivaretatt i forslaget som fremmes på mandag.

Foreldrene fortjener skryt for å ha stått på for at barn i Vestby kommune skal få et godt leirskoletilbud. Det gode arbeidet er ikke forgjeves. Høyre er overbevist om at Ap snur i saken om leirskoletilbudet, og sikrer et tilsvarende godt tilbud som vi har hatt de siste årene.

Dette til glede for barna i Vestby kommune.

Les også

Frustrerte over leirskoleforslag: – Jeg skjønner ikke hva kommunen tenker

Les også

Moss kommune har brukt Vangen leirskole i en årrekke: – De har ingenting å frykte

Kommentarer til denne saken