Noma – den glemte krisen

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevVi på Grevlingen ungdomsskole har i samarbeid med Leger uten grenser blitt delt inn i grupper og fått et skoleprosjekt der vi skal ta for oss en av de glemte krisene i verden. Vi valgte da NOMA-krisen.

Noma er en glemt og dødelig sykdom som rammer småbarn mellom 2-5 år. Sykdommen bryter ned tannkjøtt, vev og bein. 

Hvorfor den dødelige sykdommen oppstår er for lite forsket på til å gi et spesifikt svar, men den oppstår trolig når sultrealterte syndrom har brutt ned immunforsvaret og vedkommende ikke kan bekjempe de naturlige bakteriene som er i munnen.

Sykdommen starter som en liten infeksjon i munnen kalt Cancrum Oris og utvikler seg til å bli et kjøttetende virus som ødelegger fjes, evnen til å puste, spise og andre ting man må gjøre for å leve. Mange dør kun noen uker etter de har fått denne sykdommen, men det har vært noen tilfeller der noen har overlevd med livslange komplikasjoner. Noma rammer oftest barn som lever i ekstrem fattigdom i enkelte land i Vest-Afrika.

De som blir rammet av noma vil risikere at ansiktet blir deformert ved at kinn, munn og lepper spises opp av bakterier og etterlater arr. Hvert år blir cirka 140.000 mennesker rammet av noma, og 90 prosent kan dø hvis de ikke får behandling.

Sykdommen har flere stadier og kan behandles veldig enkelt tidlig i sykdomsforløpet, men da må man oppsøke helsehjelp. Noma har en sammenheng med dårlig tann- og munnhygiene, dårlige sanitærforhold og urent vann. Pasienten har i mange tilfeller nylig hatt en infeksjonssykdom som malaria, tuberkulose, eller meslinger før noma bryter ut.

Det finnes flere stadier i denne sykdommen. Så noma kan behandles veldig enkelt tidlig i sykdomsforløpet hvis man oppsøker helsehjelp. Det viktigste er at pasienten blir behandlet med antibiotika og får næringsrik mat.

I noen tilfeller kan infeksjonen gå så langt at pasienter trenger rekonstruktiv kirurgi for å for eksempel snakke, spise eller puste normalt igjen.

Sykdommen påvirker pasienter psykisk, i tillegg til at sykdommen er ekstremt smertefull. Som du kan se gjør de fysiske defektene at sykdommen syntes tydelig på de som blir rammet.

Siden sykdommen bringer så mang dødsfall og livslange komplikasjoner så er det viktig at det blir informert om i både risikogrupper og blant helsearbeidere. Noma kan kan reduseres men det krever innsats. Her er det ikke tanken som teller, men en handling som kan redde et liv. Hjelp oss med å spre et budskap!

“Færre dør når flere vet!”

-Leger uten grenser

Her kan du sjekke bloggen vår!

http://bloggereutengrenser.blogg.no/

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags