Gå til sidens hovedinnhold

Mandag 15.oktober ble Vestby et kaldere samfunn

Artikkelen er over 2 år gammel

Hvis en rusmisbruker, eller en annen fattig i Vestby skulle sette seg ned med en kopp på Vestby stasjon, skal da politiet varsles?, spør Kjell Meek i dette leserinnlegget.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er bare noen dager til årets TV-aksjon. I år går aksjonen til Kirkens Bymisjon og deres arbeid for å skape et varmere og mer inkluderende samfunn.

Desverre ble Vestby et kaldere samfunn den 15.10.2018. Kommunestyret behandlet "Ny forskrift om politivedtekter for Vestby kommune".

Foranledningen er at det er utarbeidet det som kalles en ny normalvedtekt. Her åpnes det for at "kommunen KAN sette vilkår for eller forby tigging". På bakgrunn av dette fremmer rådmannen følgende forslag i §2-4: "Tigging på offentlig sted eller fra hus til hus er forbudt".

Les også

Forbyr tomgangskjøring, tigging og heliumballonger i Vestby

I saken er det ingen begrunnelse for at dette er nødvendig eller ønskelig i Vestby. Rådmannen benytter den muligheten som åpner seg i forskriften, nemlig at kommunen KAN vedta en slik vedtekt.

Til syvende og sist så er det ikke rådmannen som bestemmer dette, men politikerne i kommunestyret. I den grad det ble en diskusjon om vedtektene i kommunestyret så handlet den om hundebæsj og plastposer.

Det var bare Venstres representant som tok opp saken om tigging. Han fremmet et forslag om å stryke dette punktet. Det skal Venstres representant ha ros for.

Dessverre var det ingen som kommenterte eller fulgte opp hans innlegg. Da det kom til avstemming fikk forslaget kun fire stemmer (Venstre, MDG og SV).

Les også

Petter Uteligger til Vestby-folk: – Start med å møte blikket til dem du møter på gata

Tigging har aldri vært et problem i Vestby. På Facebook fikk jeg blant annet denne kommentaren "I praksis er tigging et ikke-problem for alle andre enn de som må tigge!".

Det er godt formulert, og jeg er selvfølgelig helt enig i kommentaren. I Oslo så ser en jo ofte tiggere, det er ofte fattige rumenere eller rus-misbrukere. I Vestby har vi knapt fattige rumenere, men det kan vel tenkes at vi har en eller annen rusmisbruker.

Hvis en rusmisbruker, eller en annen fattig i Vestby skulle sette seg ned med en kopp på Vestby stasjon, skal da politiet varsles? Eller skal vi tipse tiggeren om at han eller hun heller bør dra til en nabokommune eller til Oslo?

Og hva skal jeg gjøre dersom en ungdom ber om ti kroner til en togbillett for å komme seg hjem en kveld? Skal jeg kjøpe en billett til vedkommende?

På søndag tar ordføreren og andre politikere i Vestby kommune på seg det oransje skjerfet for å vise at de ønsker et varmere samfunn. De kan begynne med vår egen kommune. Også vi i Vestby må tåle å se en fattig tigge.

Nå er det slik at dette vedtaket skal ut på høring i to måneder før det skal endelig vedtas. La oss bruke denne tiden til å påvirke våre politikere, slik at vi ved neste korsvei får fjernet denne paragrafen.

Kommentarer til denne saken