Styrer mot eiendomsskatt

Pål Engeseth skriver i dette leserbrevet at han beklager å måtte kommet med et slikt budskap før jul.

Pål Engeseth skriver i dette leserbrevet at han beklager å måtte kommet med et slikt budskap før jul. Foto:

Av

Leserbrev skrevet av Pål Engeseth, gruppeleder i Vestby Høyre.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Mandag 9. desember behandlet kommunestyret i Vestby handlingsprogram og Budsjett for 2020 til 2023. Budsjettet og handlingsprogrammet behandles årlig, slik at det første året er et reelt budsjett hvor det som vedtas faktisk også blir gjennomført, mens de tre siste årene i perioden er mer en plan, som kan korrigeres ved behov.

Rådmannen i Vestby hadde lagt frem et nøkternt program i økonomisk balanse og med gode reserver. Han advarte imidlertid for at fremtiden i forhold til vekst både i befolkning og skatteinngang var mer usikkert nå enn tidligere og at det å ta store investeringer nå, var noe han ville fraråde.

Høyre, som la frem sitt forslag sammen med Fremskrittspartiet, prioriterte svømmehall foran kulturkvartalet, slik vi hadde lovet velgerne, men valgte å legge disse investeringene i år 3 og 4 i perioden. Dette for å ha muligheten til å korrigere om veksten ikke kommer. Vi la imidlertid inn utvidelse av Grevlingen skole, slik at skolen også i fremtiden skulle romme elevene fra Hølen.

Posisjonen bestående av AP, Bygdelista, Sp og V, valgte å vedta et budsjett og handlingsprogram sammen med MDG, SV og Rødt som fullstendig overser de økonomiske advarslene fra rådmannen og bestemte at kulturkvartalet skal bygges i 2020 og at rammen økes til 400 millioner kroner. Kulturkvartalet finansieres ved at salg av næringseiendommer økes med nesten tilsvarende beløp i perioden. Til tross for at flertallet hevder at også en del av dem ønsker utvidelsen på Grevlingen ungdomsskole, valgte de ikke å prioritere dette i budsjettet, noe som betyr at de ønsker at disse investeringene vil måtte komme i tillegg. Risikoen for at salget av næringseiendommer ikke blir stort nok, er betydelig, noe som kan bety at vi økonomisk nå styrer mot eiendomsskatt.

Kjære velger og innbygger. Dette betyr at vi i Høyre ikke lenger tør å si at vi i fremtiden kan prioritere svømmehall. Vi vil kjempe for ikke å innføre eiendomsskatt på boliger, men det betyr trolig at vi fremover må kutte i andre gode tiltak. Investeringene i en svømmehall vil ikke være økonomisk ansvarlig i nærmeste fremtid, om ikke den økonomiske veksten blir enorm.

Vi i Høyre erkjenner at vi har lovet velgerne å prioritere svømmehall, men samtidig vet vi at våre velgere ønsker at vi skal drive økonomisk forsvarlig, prioritere en god skole og eldreomsorg. Vi kommer til å prioritere disse foran svømmehall.

Vi er optimister og ønsker selvfølgelig en god og ansvarlig vekst i Vestby kommune. Jeg beklager derfor at jeg kommer ut med et slikt budskap rett før jul. Allikevel ønsker jeg alle en riktig god juletid og lover at vi skal kjempe for flere gode år for innbyggerne i Vestby kommune fremover, uten eiendomsskatt.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken