Det er doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Bergen, Jon Martin Larsen, og forsker Janne Bromseth som nå samarbeider om et lokalt og nasjonalt forskningsprosjekt med mål om å finne svar på hvordan kommuner kan bli enda bedre tjenesteytere for sine skeive innbyggere.

– Jeg håper skeive i alle aldre vil la seg intervjue om hvordan de har det i kommunen sin, sier Larsen som til daglig er høyskolelektor ved Høyskolen Kristiania til Ås Avis.

Nå er Larsen og Bromseth imidlertid opptatt av å få møte de aller eldste i Follo som ikke er heterofile.

– Vi søker alle typer skeive eldre, men særlig eldre som bor på sykehjem eller eldre som bruker andre eldreomsorgstjenester eller hjemmetjenester. Kanskje noen pårørende kjenner noen og kan bringe dette videre, spør Bromseth som til daglig er prosjektleder ved organisasjonen FRI i Oslo og Viken og som samarbeider om studien «Skeive perspektiv på eldreomsorg» med Senter for fagutvikling og forskning.

Helsesjefene i de seks kommunene håper informanter melder seg:

– Vi ønsker å lære og oppfordrer gjerne våre eldre innbyggere til å delta i prosjektet, sier kommunalsjef for helse og mestring i Ås kommune, Tove Kreppen Jørgensen.

Stolt av samarbeid

Flere kommuner i Follo har også sendt ut informasjon om prosjektet de siste ukene, blant annet Nesodden.

– Helsetjenestene i Nesodden kommune har mål om åpenhet, tillit, inkludering og fellesskap til alle innbyggere som mottar tjenester, og vi ønsker å bli bedre. Av den grunn er vi stolt av å være en del av dette forskningsprosjektet, sier kommunalsjef for helse, omsorg og sosial hos Nesodden kommune, Anita Nilsen.

Det finnes svært lite kunnskap om hvordan skeive opplever eldreomsorgstjenester.

– Derfor setter stor pris på all hjelp til å videreformidle informasjon til mennesker vi kan møte og snakke med, sier Bromseth.

Samtalene med informanter kan gjennomføres både privat og andre steder, avhengig av hva som passer best for informantene. Helsesjefene i Follo håper mange melder seg.

– Vi vil gjerne ha en større bevissthet rundt hvordan innbyggerne våre har det, sier kommunalsjef i Enebakk, Kjersti Pedersen. Kommunalsjef Fritz A. Solhaug i Frogn er enig og sier de lærer mye allerede av prosjektet.

– Forskningssamarbeidet er læreriktig og inspirerende, og innsikten er noe jeg tar med meg tilbake til Frogn, sier Solhaug.

Bildeserie

Son sentrum ble kledd i alle regnbuens farger - se hvem som deltok i Son Pride