Gi hunden en god start på det nye året

Mellompuddelen Max i Vestby er en av mange firbeinte som synes nyttårsaften er en litt tøffere dag enn andre dager.

Mellompuddelen Max i Vestby er en av mange firbeinte som synes nyttårsaften er en litt tøffere dag enn andre dager. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Klikk her for å følge Vestby Avis på Facebook!
Klikk her for å følge Vestby Avis på Twitter!

Nyttårsaften er ingen fest for de firbente. Mange hunder er livredde for raketter, smell og skuddlyder, men du kan gjøre en slitsom kveld enklere for dyret.

Nyttårsaften er svært belastende for mange hunder fordi de er redde for høye lyder. Etterlat ikke en skuddredd hund alene på nyttårskvelden, og skjerm hunden for lydinntrykkene.

* Ikke la hunden være alene hjemme dersom den er redd for høye lyder eller fyrverkeri. Det kan forsterke ensomhet og frykt. Hvis du må reise bort, bør du ta den med.

* Vær sammen med hunden, finn et rom hvor det er minst mulig lysblink og lyder. Hvis du har kjellerstue kan dette være et greit sted.

* La hunden få lov å gjemme seg, dersom den ønsker det.

* Ikke ta med deg hunden ut dersom den er redd.

* Dersom du har anledning, kan det være fint å ta med hunden til et sted der det ikke er så mye fyrverkerier, f.eks. på hyttetur.

* Pass på at huden (og katta) ikke kommer seg ut og stikker avgårde. Hvert år stikker dyr av fordi de blir redde.

* Prøv å avlede oppmerksomheten. Lyd fra radioen kan fungere «normaliserende» for noen hunder, mens andre blir stresset av dette. Rakettlydene overdøver uansett. Prøv deg fram.

* Ikke forsterk hundens frykt ved å trøste og vise bekymring. Lat som ingenting.

* Aktiviser hunden med innendørs lek, sånn at den får noe annet å tenke på.

* Gå en lang tur på ettermiddagen, slik at hunden er sliten når kvelden kommer.

* Gi den gjerne mat litt sent, en mett hund faller lettere til ro.

* Spør veterinæren dersom hunden er virkelig redd for fyrverkeriet, det finnes alternative løsninger som kan dempe angsten. Men ikke driv «selvmedisinering» med legemidler gitt til annet dyr eller i annen sammenheng. Gi for all del ikke hunden menneskemedisin! Det er bare veterinærer som kan forskrive medisiner til dyr, og feil bruk av medikamenter kan forverre situasjonen.

* Hvis lyder og smell er et stort problem bør du søke råd hos veterinær eller atferdsterapeut – og det må gjøres i god tid før neste nyttårsaften.

Råd for valpen

Det kan være lurt å venne hunden til fyrverkeri fra den er valp. Noen spiller jevnlig av fyrverkeri-lyd fra cd eller lydfil. Andre legger turen forbi skytebanen for å venne dyret til skarpe lyder. Men vær oppmerksom på at det ikke bare er å utsette valpen for skudd og smell. Du må bedrive planlagt trening, ellers risikerer du bare å gjøre valpen skuddredd med treningen.

Høytider kan stresse dyra

Mange kjæledyr opplever endrede rutiner i julehøytiden, noe som kan være stressende for dem. Husk at både hunder og katter har behov for ro og mange timers søvn hver dag. Hunder vil gjerne være med familien sin, og har oftest godt av å sosialiseres med flere. Noen hunder, særlig unge, kan imidlertid ha vanskelig for å avreagere og slappe av i en hektisk atmosfære, for eksempel i familieselskap. Sørg for å skjerme dyrene ved behov.

Ikke gi dyra julemat

Både hunder og katter kan ha glede av litt variasjon i kosten, men de kan de også få fordøyelsesproblemer ved endringer. Hvis hunden eller katten er vant med én eller noen få typer mat til daglig, er det ikke lurt å plutselig fôre dem på uvant mat. Ligg unna fet og salt mat – dette er aldri bra og kan gi mage- og tarmproblemer; diare, oppkast og i verste fall forgiftning.

Dersom hunden ikke er vant til å spise bein, kan den få diare av det også. Husk også at sjokolade, druer og rosiner kan være giftig for hunden, selv i små mengder.

Artikkeltags