– Hva nå, Hafslund?

Det stilles spørsmål ved Hafslunds høyspent fra Dyrløkke til Tegneby.

Det stilles spørsmål ved Hafslunds høyspent fra Dyrløkke til Tegneby. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel
DEL

Etter katastrofebrannene vi i det siste har vært vitne til, og der årsaken i enkelte tilfeller tilskrives feil og mangler ved elektriske anlegg, må det ringe en bjelle hos nettselskap og kanskje spesielt hos NVE. Slike katastrofer kan skje igjen. Gjøres det nok for å eliminere faren for gjentakelser?

Brattåsen her i Vestby var blant de hardest rammede områdene etter stormen i julen. Kratlinjene ble selvsagt truffet av trær mange steder. En massiv jobb måtte til for å skaffe strømmen tilbake. Så leser vi at Hafslund har engasjert «Skandinavisk Linjerydding» til å forestå denne ryddingen. I Brattåsen traff jeg to av karene derfra, en norsk og en svensk. Vi kom jo i snakk og svensken trakk følgende konklusjon etter at vi hadde jamret oss over hvor galt det kan gå: «Jeg skjønner meg ikke på dere nordmenn, i Sverige graver vi ned slike tilførsler. Men for egen del er det ok. For da har jo vi jobb!»

Her er vi ved det essensielle. Tenk om det hadde vært sommer og tørt. Da kunne det fort ha gått her som på Vestlandet og i Trøndelag.

Alt dette gir meg en gylden anledning til igjen å fokusere på ny høyspent fra Dyrløkke til Tegneby. Ut fra de siste katastrofale hendelser i Vest- og Midt-Norge må det rettes sterkere fokus på sikkerhet. Når vi før har vektlagt strålingsfare og estetikk, blir i tillegg også eventuell brannfare, faktorer som må tillegges meget stor vekt.

I tillegg til de argumenter som her er fremlagt, undrer det meg storlig at Hafslund har fått konsesjon for en 5,6 km. lang 132 kV jordkabel mellom Klemetsrud transformatorstasjon Oslo og Bråtenåsen i Ski. En 4,4 km. lang luftledning mellom nevnte steder skal saneres, bl.a. for å frigjøre areal for Oslos planlagte bydel Gjersrud/Stensrud og legge til rette for en fremtidig strømforsyning bydelen.

Også «vår» nye kraftlinje har samme formål som den mellom Oslo og Ski, nemlig å legge til rette for økt forbruk av elkraft b.la. her i Vestby. Med «gamle» og nye argumenter, spesielt de sikkerhetsmessige, oppfordrer vi Hafslund på nytt å vurdere jordkabel mellom Dyrløkke og Tegneby og spør: Kan det stå på vilje?

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken