IKEA-godkjenning på sviktende grunnlag?

Delijordet bør brukes til matvproduksjon. Ikke noe annet sier denne leserbrevskrivbenten.

Delijordet bør brukes til matvproduksjon. Ikke noe annet sier denne leserbrevskrivbenten. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel
DEL

I mars i år overkjørte Stortinget regjeringen og gjorde et vedtak om styrket jordvern. Regjeringens blundere hittil er det ikke godt å gjøre noe med, men hva videre?

I Nationen 19. mai 2014 var det en Kommentar med tittelen «Kampen om sannhet og sympati». Noe av innholdet gjaldt statsråd Sylvi Listhaugs uriktige påstander i forbindelse med årets jordbruksforhandlinger. Det var nevnt flere eksempler på statsrådens lettvinte omgang med sannheten.

Jeg vil gjerne supplere. Det gjelder gehalten i statsrådene Listhaug og Sanners argumentasjon for å godkjenne nedbygging av 70 dekar førsteklasses matjord på Delijordet i Vestby til tomt for møbelvarehuset IKEA. Siste ord i saken er heldigvis ikke sagt. Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug har til adressa.no sagt: «Vi har formulert vår anbefaling som et uttrykk for at det nå er valgt en ny politisk kurs.» Ja dessverre, og det har de fleste skjønt! Når hun har påberopt seg støtte til IKEAs planer fra 20 av de 22 kommunene i Akershus, går hun imidlertid på tynn is. Det verste er at hennes «overordnende», kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner, har kjøpt og brukt samme tvilsomme argument.

Ved forespørring til Akershuskommunene viser det seg at ingen av kommunene, bortsett fra IKEA-kommunen Vestby, har behandlet saken. Jeg utfordrer nevnte statsråder til en kommentar. Er det også en «ny politisk kurs» når det gjelder å ta i bruk oppdiktede argumenter for å få gjennomført en sak; i dette tilfelle å bygge ned vår matjord? Jeg skal ikke her gjenta alle argumenter for jordvern. Jeg vil bare be de nye makthavere om å lytte til tidligere statsminister Kåre Willochs råd:

«Vi må ha en nasjonal politikk for å bevare landets evne til matproduksjon.» Et bedre råd i forbindelse med 200-årsfeiringen av Grunnloven og med håp for de neste 200 år, finnes ikke!

Nå får vi håpe på at IKEA selv følger sin egen strategi for bærekraft og avstår fra nedbygging av noe av landets beste matjord. Det er nok av uproduktive arealer å bygge på ellers i Vestby. I ØB 4. mars i år sier eiendomssjefen i IKEA Norge: «Vi har hele veien vært tydelige på at vi skal ta ansvar for å bevare matproduksjonen.» Hvorfor da ikke legge om planene først som sist? Det gjelder først og fremst å ta vare på matjorda, men det gjelder også IKEAs omdømme!

Til slutt: Foretar ikke Stortinget noen sannhets- og kvalitetssikring av utsagn fra statsrådene og av regjeringens forslag?

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken