Loven som virker

Det er totalforbud mot tobakk på norske skoler. Dette skiltet er fra Grevlingen skole og vil forhåpentligvis føre til enda færre røykere. Det er bra.

Det er totalforbud mot tobakk på norske skoler. Dette skiltet er fra Grevlingen skole og vil forhåpentligvis føre til enda færre røykere. Det er bra. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel
DEL

Klikk her for å følge Vestby Avis på Facebook!
Klikk her for å følge Vestby Avis på Twitter!

Første juni var det ti år siden Norge innførte verdens strengeste røykelov. Nå ti år senere er antall røykere halvert.

Antallet som dør av tobakksskader årlig er redusert med 2000 personer.

Kommuneoverlege Morten Laudal hevder på annet sted i dagens avis at loven er genial og at antall røykere i noe som nesten var verstingkommunen Vestby er redusert fra 49 prosent til 20 prosent.

Det er snakk om holdninger, sier Laudal og han har selvfølgelig helt rett i det. Svært mange har greid å slutte og det er liten tvil om at knallharde lover er en svært viktig årsak.

For noen få dager siden ble røykeloven ytterligere utvidet. Nå er det helt uaktuelt å tenne en sigarett i nærheten av inngangen til offentlige bygninger og selv om det blir debatt om nøyaktig hvor mange meter som er «tilstrekkelig» langt unna vil det bli snakk om skjønn og sunn fornuft. Man vil med andre ord neppe oppleve øvrigheta løpe rundt med målebånd for å sjekke at lovverket etterfølges.

Landets helsedirektør har uttalt at røykeloven har bidratt til store forbedringer i norsk folkehelse og at antall voksne daglige røykere er nesten halvert de siste ti årene. Tallene for ungdom viser en enda større reduksjon. Man er overbevist om at røykeloven har reddet flere tusen liv, også i form av nedgang i antall tilfeller av kols, kreft, og hjerte- og karsykdommer.

Tidligere i år gjennomførte man en spørreundersøkelse om hva nordmenn synes om røykeloven, og hele 94 prosent av befolkningen svarte at røykeforbudet på serveringssteder er vellykket.

Våre holdninger til den nye røykeloven har utviklet seg til å bli mer og mer positive. I 2004 var det bare et knapt flertall som var positive. Nå er 90 prosent positive til røykfrie serveringssteder, seks prosent er nøytrale og kun fire prosent er negative, viser tall fra Helsedirektoratet. Dette er tydeligvis loven som virker..

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken