Ny Ap-kurs med Støre

Av
Artikkelen er over 6 år gammel
DEL

Miljøpartiet De Grønne er positive til den nye kursen for Ap som Jonas Gahr Støre har varslet. I 2013 gikk vi til valg på å sette klima og miljø som ramme rundt all politikk, og det er gledelig at Støre som nyvalgt Ap-leder nå bruker dette som sin programerklæring.

I kommunevalgkampen vil spørsmål knyttet til energi, klima og miljø bli viktige. Som en blokkuavhengig samarbeidsparti håper vi i De Grønne at Ap også lokalt tar de nye signalene til Støre på alvor.

Rasmus Hansson har brukt De Grønnes første år som stortingsparti til å fremme flere forslag i Stortinget om en bedre klima- og miljøpolitikk. Dette har lagt et betydelig press på de andre partiene. Allerede i trontaledebatten foreslo han å trekke Oljefondet ut av kull, noe som bare fikk hans ene stemme, men forslaget er senere tatt opp både av SV og Ap.

På Verdens Miljødag 5. juni 2014 fremmet Hansson forslag i Stortinget om å stanse letingen etter olje og gass på norsk sokkel fordi vi allerede har funnet mer enn vi kan utvinne. Forslaget fikk bare støtte av SV. Forslaget hans om å trekke Statoil ut av det skitne prosjektet med canadisk tjæresand ble støttet av Venstre, KrF og SV. Hadde også Ap og Sp stemt for, ville forslaget fått flertall.

Vi var spesielt skuffet over at Ap ikke stemte for å trekke Statoil ut av tjæresand. Dette har vært en hjertesak for avtroppende AUF-leder Eskil Pedersen, som Støre nylig hyllet på AUFs sommerleir. Utvinning av olje fra tjæresand har ekstremt høye klimagassutslipp. Det fører til alvorlige miljøinngrep, forurensning og helseskader for urbefolkningen i området. Jeg synes det er skammelig at Stortingets flertall (Høyre, Frp, Ap og Sp) lar Statoil fortsette en slik uetisk virksomhet. At det ikke engang er økonomisk lønnsomt, er å gamble på vegne av norske skattebetalere siden staten eier 67 % av aksjene i Statoil.

Støres nye signaler er derfor positive. Jeg håper det betyr at Statoil trekkes ut av tjæresand, at oljeboring skrinlegges i Lofoten, Vesterålen og Senja, og at leting etter mer olje og gass i Arktis og Barentshavet droppes. En raskest mulig overgang til et bærekraftig og fossilfritt samfunn må i tillegg stimuleres med forskningsmidler og bedre økonomiske støtteordninger.

I Vestby håper De Grønne å komme inn i kommunestyret med flere representanter i 2015. Vi ser frem til et samarbeid med et mer klima- og miljøvennlig Ap og andre partier som er opptatt av grønn politikk.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken