Nei til oppmalte bildekk på fotballbaner i Vestby

"Vestby MDG håper de andre partiene i kommunestyret ser alvoret og stemmer for å bytte ut de svarte plastkulene når Risil og Grevlingen skal få nytt banedekke", skriver Ingeborg Brunborg-Næss  i Miljøpartiet De Grønne.

"Vestby MDG håper de andre partiene i kommunestyret ser alvoret og stemmer for å bytte ut de svarte plastkulene når Risil og Grevlingen skal få nytt banedekke", skriver Ingeborg Brunborg-Næss i Miljøpartiet De Grønne.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

- Gummigranulat av oppmalte bildekk sprer mikroplast og miljøgifter i naturen og kan være skadelig for brukernes helse, mener Louise Brunborg-Næss i Miljøpartiet De Grønne.

DEL

LeserbrevI Vestby har vi tre kunstgressbaner med granulat av oppmalte bildekk som banedekke. Banene brukes av over 750 små og litt større fotballspillere. 18. mars skal kommunestyret i Vestby ta stilling til hva slags banedekke som skal brukes på Soon Arena (Grevlingen) og Risil når det skal søkes om spillemidler til å fornye banene. Vi i MDG Vestby har foreslått at kommunen velger et mer miljøvennlig alternativ enn kunstgress med gummigranulat.

Mikroplast og miljøgifter

Problemene med gummigranulat er mange. Utregninger for Miljødirektoratet anslår at mellom tre og fem tonn gummigranulat lekker ut fra HVER av landets fotballbaner HVERT år.

Granulat fra fotballbaner er en av Norges største enkeltkilder til plastforurensning i havet. Partikler fra gummigranulat forveksles med plankton av fisk, og gir risiko for høyere konsentrasjoner av miljøgifter i sjømat. De svarte små kulene er (som oftest) produsert av oppmalte bildekk, og inneholder tungmetaller og en rekke andre miljøgifter. Når kulene ligger i store hauger utenfor fotballbanene lekker det tungmetaller ut i naturen.

Helserisiko?

Hvor stor helserisiko gummigranulat har for de som bruker banene er fortsatt usikkert og det trengs mer forskning, men det er dokumentert at granulat av bildekk inneholder 60 ulike miljøgifter, blant annet PAH-stoffer, metaller og ftalater. Å puste inn støv fra gummigranulat kan påvirke utvikling av astma og luftveisallergi. I USA har 158 unge fotballspillere som trente på kunstgress dødd av kreftformen Hodgins-lymfom ifølge NBC News.

Når vi vet hvilke stoffer gummikulene inneholder, er det all grunn til å være føre var når banedekke skal velges på Risil og Soon Arena: det er jo barna våre som spiller på disse banene!

Ikke nødvendigvis billigere

Et argument som gjerne brukes mot å bytte ut gummigranulat er at alternativene vil bli dyrere.

Ja, alternativene er dyrere å anlegge, men regnestykket er likevel ikke så enkelt. Gummigranulat må jevnlig fylles på banene, i motsetning til alternativene som ikke krever påfyll.

Nye krav til baner med gummigranulat innebærer at det må anlegges depot- og avrenningsanlegg som innebærer en ekstra kostnad per bane. I tillegg kommer kostnaden med å kvitte seg med de oppsamlede gummikulene som spesialavfall.

Godt nok for Vestby!

FIFA (det internasjonale fotballforbundet) har godkjent kunstgress uten granulat for de fleste formål. Det er kun sertifisering av elitedivisjonsbaner som ikke godkjenner gummigranulat. Og med med Vestbys beste lag i 5. divisjon så er det liten grunn til at vi skal måtte ha proffstandard på banene våre: HSV er en breddeklubb og 95 prosent av de som bruker banene er barn og unge, og klubben skriver selv i sin årsmelding at de ønsker å prøve ut nytt banedekke.

Vi i MDG Vestby mener at kunstgress med sand som fyll vil fungere godt på våre baner. Flere steder benyttes nå dette, også på baner som brukes om vinteren. Et alternativ er en litt dyrere type kunstgress som er et granulatfritt, FIFA-godkjent og miljøvennlig. Produsenten av denne typen kunstgress lover ti års garanti.

Ikke godkjent for spillemidler fra 2020

De fleste idrettsanlegg i Norge finansieres med spillemidler etter søknad til fylkeskommunen. I fjor bestemte Fylkestinget i Akershus at det ikke skal gis spillemidler til baner med innfyll av gummigranulat fra 2020.

Hvis Vestby søker om spillemidler til rehabilitering av to baner nå, er det 10 år til neste gang vi kan søke på spillemidler for de samme anleggene - det betyr at vi må vente TI ÅR før vi kan kvitte oss med de svarte plastkulene fulle av miljøgifter. Da blir vi en miljøsinke som må leve med gummigranulat på banene våre lenge etter at andre har byttet til løsninger som er bedre for barna og naturen.

Vestby MDG håper de andre partiene i kommunestyret ser alvoret og stemmer for å bytte ut de svarte plastkulene når Risil og Grevlingen skal få nytt banedekke.

Artikkeltags