Gå til sidens hovedinnhold

Her er gratisrådene

Artikkelen er over 7 år gammel

Hva har Zalo, Cola, sitronsaft og tannpasta med vedlikehold av bil å gjøre?

(Siste)

Om du har noen år på baken, så nikker du anerkjennende til navnet MacGyver. TV-serien med samme navn handlet om den hemmelige agenten Angus MacGyver som kom seg ut av svært kinkige situasjoner ved enkle og oppfinnsomme triks – ofte med en lommekniv og kanskje en tyggis som hjelpemiddel.

En som fikk med seg serien er skadeleder i DNB Skadeforsikring, Anne Stine Eger Mollestad. Hun mener vi burde la oss inspirere av MacGyver for å sørge for at bilen blir trygg og stabil på vinterføre.

– Det er naturligvis viktig å følge serviceplanen på bilen, samt kontrollere oljenivå, frostveske, kjøleveske og lignende. Og om noe er galt med bilen, bør du selvsagt overlate den til en kyndig mekaniker. Men det er også en rekke enkle grep du kan ta selv for å gjøre bilen mer sikker og pålitelig, sier MacGyver-tilhengeren.

Sjekk kjøleskapet

Hun understreker at du ikke trenger å handle inn dyre bilpleieprodukter for at bilen skal bli trygg og pålitelig på vinteren.

– Ting du finner i kjøleskapet eller i skapet med rengjøringsprodukter hjemme vil ofte fungere like godt som dyre bilpleieprodukter på bensinstasjonen. Det har oppstått en myte om at man ikke kan gjøre noe som helst selv med moderne biler. Det stemmer ikke, for dette er tips til enkle oppgaver som alle klarer å gjøre selv og som vil gjøre din bil sikrere og mer pålitelig, mener hun.

Dekk er alltid viktig, og det er viktig å ta vare på dem også på vinteren.

– Det lønner seg alltid å vaske dekkene, spesielt om du kjører der det er mye skitt og asfalt. Du trenger slett ikke kjøpe de dyreste avfettingsproduktene på bensinstasjonen, for en kraftig blanding med Zalo i lunkent vann passer perfekt til å vaske dekk. Hvis du har blandingen over på en sprutflaske, så har du den alltid tilgjengelig og kan gå over dekkene ofte. Det øker dekkgrepet og sikkerheten betraktelig.

Skadelederen minner også om lufttrykk og å sjekke at dekkene ikke har gått ut på dato. Samtlige dekk har påført et datostempel, og blir dekkene for gamle blir gummien hardere og grepet dårligere.

Sikt på Zalo

Så var det sikten. Det er ikke bare is og snø som kan gi dårlig utsikt for føreren.

– Trafikkfilm på frontruta er et problem vinterstid, og Zalo egner seg godt til innvendig rengjøring av for eksempel frontruten. Andre sverger til cola eller sitronsaft fra en presset sitron og påfører dette på problemområdet for deretter tørke av med papir. Tro det eller ei, men det funker, sier Eger Mollestad.

Et godt gammelt tips fungerer fortsatt for de som ikke er så heldig og har kupévarmer.

– Is og dugg på frontruta er en evig kamp for mange, og det fører til mange farlige trafikksituasjoner. Er du lei av å skrape bilvinduet hver morgen? Legg på et gammelt pledd over natta! Problem er løst og dagen får garantert en helt annen start.

Det er mye fuktighet som fører til is eller dugg på vinduene i bilen, og dette kommer igjen av mye luftfuktighet i kupeen.

– Hvis du har mulighet til å lufte bilen eller sette bilen til tørking i en varmehall vil problemet bedre seg betraktelig. Unngå å ta med deg snø inn i bilen, rens og tørk matter og fjern fuktige gjenstander som klær, gamle aviser eller tørkekluter, sier hun.

Puss lyktene med tannkrem

Et annet klassisk vinterproblem er at lysene blir dårligere.

– Hvis du for eksempel pusser lyktene med tannpasta, så vil det gi deg bedre lysforhold. Vindusviskere bør også byttes ut ved jevne mellomrom, men du kan gjøre mye for å forlenge levetiden og bedre effekten. Hvis du gnir vindusviskerne inn med sandpapir, vil de fungere bedre og du vil få bedre sikt.

De siste dagene har redningsselskapene jobbet i høygir for å hjelpe bilister som ikke får start i den veldige kulden nordpå.

– Møkk og salt bidrar til utladning av batteriet, og motorstopp som følge av utladning er den klart viktigste årsaken til bilproblemer på vinteren. Skrubb toppen av batteriet rent med såpevann og børste. Da forlenger du levetiden og unngår å bli stående når det er kaldt.

Gummimatter

Et annen problem som hører vinteren til er å bli stående fast i snøen. Å legge gummimattene i bilen under dekkene er et klassisk råd. Men skadelederen har flere på lager.

– Hvis du først er så uheldig og kjører deg fast, lønner det seg å ha en pose kattesand i bilen. Strø litt sand rundt dekkene slik at de får feste. Det er utmerket verktøy for å komme deg videre når du først har satt deg fast, sier Eger Mollestad, og legger til:

– Godt bilhold handler om å minimere sjansen for at det skal skje uhell eller at du havner i problemer. Dette er ting du kan gjøre enkelt selv og som knapt koster en krone, men som vil kunne ha stor betydning for bilen din. (ANB)

Kommentarer til denne saken