Gå til sidens hovedinnhold

Når blir det svømmeundervisning og dusjing i gymmen igjen?

Leserbrev skrevet av Louise Brunborg-Næss i Miljøpartiet de Grønne.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Koronaepidemien har påvirket livene våre på mange måter. I Vestbyskolene har strenge smitteverntiltak gått utover kroppsøvingsfaget. Gym blir i hovedsak gjennomført ute og uten mulighet for dusjing, og svømmeundervisningen for årets tredje- og femteklassinger er satt på vent.

Et enstemmig kommunestyre har ganske nylig vedtatt at alle barn skal få gratis adgang til svømmehallen, som et viktig tiltak for inkludering og forebygging av drukningsulykker. Men det hjelper lite med gratis inngang når den svømmeundervisningen som gis til tredje- og femteklassinger i skoletiden ikke blir gjennomført. Det er jo gjennom denne undervisningen barna får sin viktigste svømmetrening.

At elevene må gjennomføre gym uten å kunne dusje er også uheldig. Spesielt for de barna som er på vei inn i puberteten kan det oppstå ubehagelige situasjoner når de ikke får vasket seg skikkelig etter å ha blitt svette i gymmen. Det er dessverre også en generell utvikling at flere og flere elever forsøker å omgå fellesdusjing etter gymmen, og derfor er det ekstra viktig at barna får inn dette som gode rutiner fra tidlig alder - før selvbevisstheten blir for stor, og kropp og nakenhet flaut.

8. oktober sendte jeg et skriftlig spørsmål til ordfører for å få klarhet i hva som skal til for at elevene skal få tilbake dusjen, og svømmeundervisningen kan komme i gang igjen.

Spørsmålet ble besvart i kommunestyremøtet 19. oktober. I møtet forsikret ordfører oss om at “Tilnærmet ordinær bruk av garderobene for kroppsøving ble gjenopptatt forrige uke, og svømmeundervisningen startet også opp igjen forrige uke.”

Dette er jo i utgangspunktet veldig gode nyheter. Problemet er bare at ingen av de foreldrene eller skoleelevene jeg har snakket med har hørt noe om dusjing i gymmen ennå, og jeg har heller ikke klart å finne noen barneskolebarn som har startet opp med svømmeundervisning. Kan ordfører være feilinformert?

Vi får håpe at det bare er en viss treghet i systemet som gjør at vi fortsatt ikke har sett noe til verken dusjing eller svømmeundervisning, og at begge deler kommer i gang så fort som mulig.

Kommentarer til denne saken